“CİDDİ KUR FARKLARI SANAYİCİYİ ZORLUYOR”
393 okunma

“CİDDİ KUR FARKLARI SANAYİCİYİ ZORLUYOR”

Denizli Sanayi Odası Nisan ayı olağan Meclis toplantısının gündemi ihracat bedellerinin T.C. Merkez Bankası'na satış zorunluluğu ve menkullerde dövizle ödeme yasağı uygulaması oldu. DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, ihracatçı sanayicinin ciddi kur farkları ile karşı karşıya geleceğini vurguladı.

ABONE OL
27/04/2022 15:08
“CİDDİ KUR FARKLARI SANAYİCİYİ ZORLUYOR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keçeci, “İhracat bedellerinin T.C. Merkez Bankası’na satış zorunluluğu Ocak ayında hayatımıza giren ve geçici olduğunu düşündüğümüz ihracat bedellerinin yüzde 25’ini Merkez Bankası’na satma zorunluluğunda oranın %40’a çıkarılmış olması sanayicilerimizi oldukça zorlamaktadır. İhracatının ortalama yüzde 70’i ithalata adayalı olan Türkiye’de sanayici döviz cinsinden gelen ihracat bedelinin çoğunluğunu döviz cinsinde tutmakta ve bu dövizi ara malı ve hammadde ithalatı için kullanmaktadır. Bu sebeple ihracat yapan sanayicimiz, ara malı ve hammadde tedariki için kullanacak olduğu dövizi yine piyasadan satın almak zorunda kalmaktadır. Alım- satım arasındaki fark ve döviz fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle sanayicilerimizin uğrayacağı kur zararlarının ülkemize getirisi de olmayacaktır.” diye konuştu.

Dövizle alışverişin ülkemizde uzun zamandır serbest ticaretin önemli bir aktörü olduğunu ve bu nedenle dövizle alışverişi yasaklayan bu uygulamanın serbest ticarete ciddi zarar vereceğini belirten Keçeci, “Biz iş insanları bu uygulamayı Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı alınmış geçici bir uygulama olarak görmek istiyoruz. Özellikle döviz endeksli hammadde ve ara mamul kullanan sektörlerde kur farkına bağlı zararlar ve banka komisyonları gibi ilave maliyetler doğacaktır. Zorunlu olarak ithal girdi kullanmak durumunda olan ihracatçı imalatçı firmaların dış ticaret sermaye şirketlerine yaptıkları ihracat kayıtlı teslimlerine ilişkin tahsilatların 2022-32/66 sayılı tebliğ uyarınca zorunlu TL ödeme kapsamında değerlendirilmemesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör: Fatma HAYTAN / HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!