DÖVİZ KURU HEDİYELİK EŞYA PAZARINI DA VURDU
421 okunma

DÖVİZ KURU HEDİYELİK EŞYA PAZARINI DA VURDU

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar esnafın işletmesini ayakta tutmasını zorlaştırıyor. Yerel ürünler satan hediyelik eşya esnafı da kötü gidişattan olumsuz etkilendi. Denizli’ye gelen ziyaretçiler artık Denizli’den hatıra kalacak yerel ürünler almayı tercih etmiyor.

ABONE OL
19/07/2022 14:22
DÖVİZ KURU HEDİYELİK EŞYA PAZARINI DA VURDU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Covid-19 un ortaya çıktığı günden bugüne dünya genelinde ekonomik sıkıntılar ve gıda krizi ile mücadele ediliyor. Döviz kurunun önünün alınamaması, Dolar ve Euro’nun yükselmesinin önüne geçilememesi vatandaşı sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaya yöneltti. Marketlerde etiket fiyatlarının gün geçtikçe değişmesi, vatandaşın önceliklerini de değiştirdi.  Denizli’nin dünya çapında ünlü olan Buldan işi ürünlerinin hediyelik eşya olarak satın alınması artık lüks olarak görülüyor ve Denizli’nin kültürünü yansıtan hediyelik eşya satan esnafın ay sonunu kıt kanaat getirmesine neden oluyor.

“HEDİYELEŞMEK LÜKS KATEGORİSİNE DÂHİL OLDU”

Horoz medya olarak esnafa son yıllarda yükselişe geçen döviz kuru çerçevesinde Denizli yerel ürünlerini ve kültürünü yansıtan hediyelik eşya pazarının nasıl etkilediğini sorduk. Özellikle son günlerde gurbetçilerin Türkiye’ye gelmesiyle satışlarda bir hareketlilik yaşanıp yaşanmadığını konuştuk. Soru yönelttiğimiz bir hediyelik eşya esnafı sattıkları ürünleri aynı fiyattan raflarına koyamadıklarını vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Satışlardan kar edemediğimiz için işletmemize alınan ürünleri kendi cebimizden ödüyoruz. Dolar ve Euro’nun sabitlenememesi hediyelik eşya satan esnafı etkiliyor. Önceden 10 TL’ye alınan ürün 15 TL’ye satıldığında kar elde ediliyordu ama 15 TL’ye satılan ürünü toptancı 17 TL yapınca cepten para harcamak zorunda kalınıyor. Yasakların kalkması ve yaz mevsiminin gelmesiyle piyasada bir canlılık bekleniyordu ama satışlarda bir değişiklik olmadı. Hediyelik eşya işi temel geçim ürünleri arasında değil, keyfi olarak alınabilecek ürünler olduğu için hediyelik eşya almak konusunda da bir kısıtlamaya gidiliyor.  Covid-19 döneminden önce gurbetçi vatandaşlarımız gelir ve Denizli’nin yerel ürünlerinden yüklü miktarda alışveriş yaparlardı. Şimdi ise alışveriş oldukça az ve piyasa durağan.”Soru yönelttiğimiz diğer esnaf ise Covid-19’dan sonra dolar’ın yükselmesi ile raflarına koydukları ürünlerin toptan satışında bir yükselme olduğuna dikkat çekerek piyasalardaki dalgalanmanın ürünlerinin fiyat artışına da neden olduğunu ve sadece yaz dönemlerinde birkaç ay satışlarında biraz yükselme yaşandığını belirtti.  Covid-19 döneminde uzun bir süre işletmelerini kapattığını dile getiren esnaf, gurbetçilerin gelmesinin yoğun bir hareketlilik yaşanmasını sağlamadığını piyasalarda ortaya çıkan belirsizliğin satışlarına da yansıdığını ifade etti.

“ZAM DOLAR’DAN DAHA FAZLA YÜKSELİŞTE”

Hediyelik eşya alımında oldukça göze çarpan bir şekilde düşüş yaşanıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanma şehir dışından ya da yurt dışından gelen müşterilerin alışverişlerini de etkiledi. Konuştuğumuz diğer hediyelik eşya esnafı ise “Covid-19 ortaya çıkmadan önce günde 50 müşteri işletmemize uğruyorsa, son günlerde 20 müşteriye indi. Vatandaş önceden 10 kişiye hediye alıyorsa şimdi eleme yapıyor 3 kişiye ancak alıyorlar. Buda satışları olumsuz etkiliyor. Denizli’ye ziyarete gelen vatandaş hediyelik eşya almayı lüks olarak görüyor artık. Ortada bir belirsizlik var ve insanlar yarın ne olacağını bilmediği için hediyelik eşya almayı da tercih etmiyorlar. Ciro yapılsa da birim başına kar oranı düştü. Euro ve Dolar’ın yükseldiğinden daha fazla oranda zam yapılıyor.” dedi.

FATMA HAYTAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!