Türkçe zengin bir dildir. Kelimelerin barındırdığı anlamlar, vurgu ve tonlamaları, her kelimenin çağrıştırdığı anlamın farklılaştığı zengin bir dil. Yüzyıllardır özünü korumuş, anlaşılır ve yalın bir Türkçe konuşuluyor. Arapça, Farsça gibi birçok dilden Türkçe’ ye yerleşmiş kelimeler bulunuyor ve bunu Türkçe‘ ye entegre ederek anlaşılır bir şekilde kullanıyoruz. Her yaştan, her kesimden kişinin anladığı bir entegrasyon süreci bu. Dil, bir milletin yüzyıllar boyunca gelişimini yansıtarak, geçmiş ve gelecek nesillere uzanabildiği en önemli öğelerdendir. Fakat son yıllarda dilin özü bozularak yabancı kelimelerle donatılmış yeni bir dil oluşturulmaya çalışılıyor. Hiç kimsenin yabancı olmadığı yabancı kelimelerle bezeli günümüz gençliğinin günlük hayatta sıklıkla kullandığı anlaşılamayan bir dil. Okey, relax olmak, check etmek, stalklamak gibi kelimeler sıklıkla günlük hayatın içinde kullanılıyor. Türkçe kelimeler varken anlamlandırılamayan bir şekilde yabancı kelimelerin kullanılması Türkçe’ ye yabancılaştığımızın kanıtı niteliğinde. İnternet dili artık dilimize yerleşmiş durumda. İşin ilginç olan yanı bu yeni dili birçok kişi anlıyor. Geçmişle kopuk, gelecekle bağlantı kuramadan bugüne aktarılan gelenek ve göreneklerin yarına taşınabilmesi mümkün görünmüyor. Dil, tahribata uğratılarak aktarılabilecek bir miras değildir. Zira dilin üzerinde restorasyon yapılarak yenilenmesini sağlanamaz.
Teknolojik gelişmeler eğitim, ulaşım vs. birçok alanda ilerlemeler sağlasa da kültür öğelerinde değişime ya da bozulmaya neden oluyor. İnternet dilinin konuşma diline yansıması zamanla Türkçe’de bozulmalara yol açmaktadır. Yetişkinler ve yeni nesil arasında iletişimin koptuğu, birbirini anlamayan bir geleceğe doğru sürükleniyoruz. Hatta 40 yaş üstü ile Z kuşağı arasında mesafeler artıyor. Akıllı telefonlara belli bir yaştan sonra uyum sağlamaya çalışan bir nesil ile teknolojinin bütün nimetlerinin hazır olduğu dönemde yetişen bir nesil arasında farklar olacağı kesin. İnternet dilinin sadece internet dünyasında değil, gerçek yaşamında da kullanan yeni bir nesil bulunuyor. Özellikle son yıllarda sıkça duyduğumuz belli kelimeler var ki belirli bir yaş üstünün asla anlayamayacağı düzeyde.
LOL: Laughing out loud (Yüksek sesle gülüyorum)
BAE: Before anyone else (Herkesten önemli kişi)
GMTA: Great minds think alike (Aklın yolu birdir)
OMW: On my way (Yoldayım)
FTW: For the win (Bir şeyi yüceltmek için, “kazanan”, “en iyisi” anlamında kullanılır)
Yukarıda sıralanan kelimeler günlük hayatta sıkça karşımıza çıkıyor. Sosyal medyada iletişim kurulurken kısaltma kullanmak ekranda bulunan sekmelere yetişilmesinde kolaylık sağlıyor. Fakat sevgi, eleştiri, övgü gibi anlamların içi boşaltılarak, kelimelerin boşluğunda iletişim kuruluyor.
Velhasılıkelam dilimize sahip çıkmalıyız. Dil sadece kültür aktarımını sağlamakla kalmaz, ülkenin kaderini etkiler. Özellikle internetten devşirme kelimelerden uzaklaşarak sade ve yalın bir dil kullanmaya dikkat etmeliyiz. Konuşma esnasında Türkçe’ de karşılığı bulunan kelimeleri kullanmak var iken konuşmanın yabancı kelimelerle donatılmamasını diliyoruz.
GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024ÇEVRE
23 Aralık 2024EKONOMİ
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GENEL
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GENEL
23 Aralık 2024YAZARLAR
23 Aralık 2024ÇEVRE
23 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.