Günümüz teknolojisiyle donatılmış dijital makinalar sektörde ayaklı makinaların yerini alsa da hala usta makinacılar alışkın olduğu ayaklı makinaları tercih ediyor. Makinaları bozulduğunda da Kaleiçi’nde bulunan 33 yıldır dikiş makinası tamiratı yapan esnaf İlhan Süpürgeci’nin yolunu tutuyor.
“DİKİŞ MAKİNELERİ SADECE DİJİTALLEŞTİ, KULLANIMDAN KALKMADI”
Hazır giyim sektörünün dikiş makinelerine darbe vurduğunu söyleyen birçok esnafa karşı Süpürge bu görüşü doğrulamıyor. Hazır giyim sanayinde de makinalar kullanılıyor ustasını bulamayınca mecburen makinaları bize getiriyorlar diyen İlhan Süpürgeci işlerinin yoğunluğundan aksine yetişemediğinden yakındı. Dikiş makinesi tamirciliğinin unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olmadığı söyleyen Süpürgeci: “bizim mesleğimiz bence unutulmaya falan yüz tutmadı. Çünkü dikiş hayatın her alanında var ve var olmaya da devam edecek. Dikiş makinaları sadece kumaşta değil deride, ayakkabı sektöründe brandacılarda yani aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılıyor zaten. Bu yüzden bu meslek bitemez. “dedi. Tamirat ustası İlhan Süpürgeci sözlerine : “bu meslek bitmedi. Sadece dikiş makinaları şekil değiştirdi. Dikiş makineleri sadece dijitalleşti, kullanımdan kalkmadı. Daha modern, dijital makinalar kullanılmaya başlandı. Ama biz ata makinalardan yani en eski makinalardan şimdi makinalara kadar hepsinin tamiratını yapıyoruz. Bu yüzden işlerimiz yoğun “diyerek devam etti.
“ÖNCE MAKİNANIZI TANIYIN”
Dikiş makinesi tamirine 33 yıl önce çıraklıkla başladığını şimdilerde ise birçok çırak yetiştirdiğini anlatan Süpürgeci : “Yetiştirdiğim çıraklar tekstillerde usta olarak işe başlıyorlar. Maddi olarak iş yeri açamayıp makine bilgilerini oralarda kullanıyorlar. Bu meslekten her türlü ekmek yiyorlar. Ben işe başladığım zaman makinaları tamir edecek ustalar pek yoktu. Bizlerde makineleri söküp yeniden tamir etmeye çalışarak ustalaştık. Şimdilerde bunu asla kullanıcılara tavsiye etmem. Her şey dijital olduğu için daha hassas tamir edilmesi gerekiyor. Kullanıcılar makinayı aldıklarında lütfen önce kullanma talimatını okusunlar. Makinada sadece dikiş bilmekle makinacılık olmuyor. Kullandığın ekmek yediğin teknenin inceliklerini araştırıp öğrenmeliler. ”diyerek makine kullanıcılara tavsiyelerde bulundu.
FATMA HAYTAN ÖZEL HABER
GÜNDEM
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024EKONOMİ
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024YAZARLAR
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.