İş güvenliği – iş kazaları büyük sorun. 2012 yılına kadar istatistiklerde 75 bin civarı iş kazası meydana geldiği söyleniyordu. 2012 yılında İş Güvenliği kanunu çıkınca durumun bu olmadığı anlaşıldı, gerçek rakam 400 bin civarı olduğu yeni istatistiklerden görüldü. İş kazalarında her yıl 1000 -1500 insanımızı kaybediyoruz. Sorumlular, kusurluluklar bilirkişi raporları ile belirleniyor. Her bilirkişi raporu da maalesef doğru olmuyor. İnşaat sektörünü tanımayan gıda mühendisi kökenli uzman inşaatta, gıda sektörünü tanımayan tekstilci gazoz fabrikasında sırf C sınıfı İş Güvenliği uzmanı diye “Bilirkişi Raporu” sunuyor. Raporların yeterliliği konusunda dikkatli olunuz. Eksikleri bilimsel mütalaa – uzman görüşü olarak tetkik ettiriniz. Şantiye şefi, iş güvenliği uzmanı adeta hemen günah keçisi seçiliyor. İş güvenliği kültürü toplumun her kesimine yayılmadıkça bu sorun çözülecek gibi de görünmüyor. Bizler üniversitelerde İş Güvenliği Uzmanları yetiştirsek de sadece iş güvenliği uzmanı ile çözüm aramak yetersiz, sorunun temelinde iş güvenliği alanında bilinçsizlik yatıyor. İş güvenliği konusunda hepimizin yapacağı çok iş var.
MÜHENDİSLİK İÇİN
Diploma ve büro sahibi olmak yetmez. İnsanı mühendis yapan analitik düşünme yeteneği,
Her olaya birçok açıdan farklı bakabilme özelliği, Sürekli okuyan, gelişen, tekniği takip eden, tutarlı bir akıl, korkusuz, kendine güvenen ve mesleki bağımsızlığından ödün vermeyen karakter, sevgi duygusunu hiç yitirmemiş sanatçı duyarlılığına yakın incelik, Fikirde güçlülük ama ifadede naziklik içeren anlatım gerekir.
Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş. Yük. Müh. & Çalışma Ekonomisti
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Eğiticisi
GÜNDEM
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025ÇEVRE
01 Ocak 2025EKONOMİ
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025GENEL
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025GENEL
01 Ocak 2025YAZARLAR
01 Ocak 2025ÇEVRE
01 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.