Selanik denilince, ilk akla gelen isim tabi ki, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ata’mızın doğup, büyüdüğü şehir olarak biliriz. Geçen hafta 10 Kasım günü, Ata’mızın 84.ölüm yıl dönümüydü. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz…Bu sebeple “Ata’mızın izinde” diyerek, gezip gördüğüm Selanik şehrini kaleme aldım. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu. Doğduğu ev, günümüzde “Atatürk Evi” ismi ile müze olarak hizmet veriyor. Hiç unutmuyorum okul yıllarından beri kitaplarda gördüğüm evi, karşımda görünce heyecanlanmıştım. Üç katlı, cumbalı, küçük bir bahçesi olan müstakil bir ev görünümünde. Ev, 29 Ekim 1933 yılında yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10.yılında evde yaşayan aileden satın alınarak, Türk Konsolosluğu’na teslim edilmiş. Eski rengi olan pembeye boyanarak, restore edilmiş ve müze olarak ziyarete açılmış. Evin bir katında Atatürk’ün yelek, ayakkabı, kemer gibi birçok özel eşyaları sergileniyor. Bir katında da Atatürk’ün kendisinin ve annesi Zübeyde Hanım’ın balmumu heykeli bulunuyor. Duvarlarda hayatına dair fotoğraflar ve resimler asılı. Evin alt katında da izlemek için Atatürk’le ilgili belgeseller gösteriliyor. Evin çevresinde hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlar var.
Selanik, 1430 yılından 1912 yılına kadar 482 yıl Osmanlı yönetiminde kalmış. 1912’de Balkan Savaşları’nda Osmanlı Devleti’nden ayrılarak Yunanistan’a verilmiş. Yunanistan’ın ikinci büyük şehri ve en önemli liman şehirlerinden birisi. Selanik ismi, Büyük İskender’in kız kardeşinin isminden gelmiş. Gitmeden önce İzmir’e çok benzediğini duyardım. Gerçekten sahilinde dolaşırken kendinizi İzmir Kordon’da dolaşıyorsunuz hissine kapılıyorsunuz. Bu sahil yoluna Lefkos Pyrgos Yolu diyorlar. Bu yol üzerinde Büyük İskender Parkı yer alıyor. Parkın içerisinde şehrin simgesi olan Beyaz Kule ve Makedon Kralı Büyük İskender’in at üzerindeki heykeli bulunuyor. Beyaz Kule, bir Osmanlı eseri. 2.Murad tarafından yaptırılmış. Savunma amaçlı kullanıldığı gibi zindan olarak da kullanılmış. Eskiden “Kanlı Kule” deniliyormuş. 1912 yılında Yunanistan’a geçince bu ismi unutturmak için kuleyi beyaza boyarlar ve ismi “Beyaz Kule” olarak söylenmeye başlar. Sahilden ayrılarak merkeze doğru yürüdüğünüzde, şehrin en büyük ve en kalabalık meydanı olan Aristoteles Meydanı’na varıyorsunuz. Eski ismi, Büyük İskender Meydanı’ymış. Büyük bir alanı bulunuyor. Ortasında da büyük filozof Aristoteles’in heykeli var. Diğer önemli meydanı, Kumana Meydanı. Meydanın özelliği; buradaki tarihi Galerius Kemeri’nin halen ayakta kalmış olması. Kavis şeklinde yapılmış. Roma İmparatorluğu’nun liderlerinden biri olan ve Selanik’i başkent yapan Sezar Galerius’u onurlandırmak için yaptırılmış.
Meydandan yürüyerek ulaşılabilen diğer bir yapı da, Rotonda Cami’dir. Eski Roma yapısı sonradan camiye dönüştürülmüş. Şehrin en hareketli caddesi, Tsimiski Caddesi. Mağazaların, alışveriş merkezlerinin, otellerin bulunduğu bir nokta. Görülmesi gereken bir yer de, Selanik Arkeoloji Müzesi. Selanik ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında çıkan eserler sergileniyor. Yazımı bitirirken, bir sonraki yazımda anlatacağım şehir, Makedonya şehri olan Manastır (Bitola) olacak. Atatürk’ün ilk askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadiye Lisesi’nin bulunduğu şehirdir. Görüşmek üzere diyelim. Sevgiyle kalın..
GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025ÇEVRE
10 Ocak 2025EKONOMİ
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GENEL
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GENEL
10 Ocak 2025YAZARLAR
10 Ocak 2025ÇEVRE
10 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.