KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR
211 okunma

KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, 16 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) Günü ile ilgili açıklamada bulunarak KOAH’ı bulunan hastalara önerilerde bulundu.

ABONE OL
16/11/2022 12:11
KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KOAH’ın, nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, “Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun 10’da 1’ini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tütün kullanımı, iç ve dış ortamda yakıt dumanına ve hava kirliliğine maruz kalmak KOAH için önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. KOAH daha ziyade ileri yaş hastalığı olmak ile birlikte, erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir” diye konuştu. KOAH’da en sık görülen yakınmaların; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi olduğunu, hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Alaçam, KOAH’ın tanısının, sağlık kurumlarında basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabildiğini söyledi ve “Eğer sizde de öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler varsa bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak “nefes ölçüm testi” yaptırabilirsiniz” dedi.

Alaçam, KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlarla hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılmasının amaçlandığını açıklayarak bazı önerilerde bulundu: “Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.

Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için; Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Maskenizi takın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.” Fatma TUNÇER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!