İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Ali Fuat Atik başkanlığında gündemdeki konuları görüşmek üzere toplandı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bilindiği üzere bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit, doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin, havadan hafif, kokusuz, tatsız, renksiz olması ve tahriş edici olmaması nedeniyle fark edilmesi çok güçtür. Lodos rüzgarları zamanında sobadan çıkan dumanlarla, havalandırması az olan veya havalandırma kurallarına riayet edilmeyen alanlarda tüp gaz, şofben, kombi vb. kullanılan yerlerde, garaj veya benzeri yerlerde egzoz dumanına bağlı olarak, yangınlarda diğer toksik gazlarla birlikte, karbonmonoksit zehirlenmesi çok sık görülür. Isınma işlevinin gerçekleştirildiği alanlarda İş sağlığı ve güvenliği kurallarına/standartlarına uygun hareket edilmesi, doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişlerinin açık olması, ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların baca bağlantılarının uygun olması, bakımlarının yetkili servislerce ve her yıl düzenli olarak yapılması, lodoslu havalarda soba veya baca bağlantısı standartlara uygun değilse soba yakılmaması, karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanılması vb. tedbirlerin alınması bu tarz olumsuz haberlerle karşılaşmayı azaltacaktır.”
YATMADAN ÖNCE SOBAYA KESİNLİKLE YAKIT KONULMAMALI
Soba ve baca bakımıyla ilgili vatandaşlar uyarıldı. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantisine ve garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanarak, “Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Alttan yakılan kömür sobalarında Karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standarda uygun değilse soba yakılmamalı. Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizlenmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine özen gösterilmelidir.” ifadelerine yer verildi. HABER MERKEZİ
GÜNDEM
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024EKONOMİ
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024YAZARLAR
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.