Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, BM Genel Merkezi’nde
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen Kadının Statüsü Komisyonu'nun 69. oturumuna katıldı. Türkiye'yi temsil eden Göktaş, kadın hakları ve eşitlik konularında küresel bir platformda Türkiye'nin deneyimlerini paylaştı. BM toplantısının yanı sıra, Göktaş, Mısır Ulusal Kadın Konseyi Başkanı Amal Amar ile kadın ve aile alanındaki işbirliği üzerine verimli görüşmeler yaptı. Kadının Statüsü Komisyonu, dünya genelinde kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir adım atılmasını sağlıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ndeki Kadının Statüsü Komisyonu’nun 69’uncu oturumunun açılış toplantısına katıldı. Göktaş, BM Genel Kurulundan sonra en yüksek katılımlı BM etkinliği olan Kadının Statüsü Komisyonu toplantısında Türkiye’yi temsil ediyor. Kadın hakları konusunda dönüm noktası kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun uygulanması ile Genel Kurul'un 23. Özel Oturumunun sonuçlarının gözden geçirileceği toplantı bugün başladı. Bakan Göktaş’ın da konuşacağı toplantıya dünyanın tüm bölgelerinden üye devletler ve BM kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.
Öte yandan Göktaş, toplantı kapsamında bulunduğu Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde çeşitli görüşmeler de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Göktaş, Mısır Ulusal Kadın Konseyi Başkanı Amal Amar ile bir araya geldi. Görüşmede, kadın ve aile alanlarındaki çalışmalara ilişkin görüş alışverişi yapıldı ve bakanlıklar arasında uluslararası alandaki işbirliğinin artırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulunuldu. Amar’ın kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadın istihdamının artırılması çalışmalarındaki başarılardan dolayı Göktaş’ı tebrik ettiği, bu konularda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istediği öğrenildi. Görüşmede, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Çiğdem Erdoğan, KEFEK Başkanvekili Gamze Taşcıer ile Komisyon üyesi Çiğdem Koncagül de yer aldı.
Kadının Statüsü Komisyonu, 21 Haziran 1946 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi kararıyla, Konseyin işlevsel komisyonlarından biri olarak kuruldu. BM'nin en önemli organlarından biri olan Kadının Statüsü Komisyonu, kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesi için küresel düzeyde çalışmalar yürütmeyi amaçlıyor. Her yıl mart ayında, 3 günü üst düzey katılım, diğer günler teknik çalışmalar ve müzakereler olmak üzere 10 günlük bir süre zarfında gerçekleştirilen Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarında, UN Women tarafından davet edilen tüm BM üyesi ve gözlemci ülkelerin hükümet temsilcileri, BM Yetkilileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarından yüzlerce katılımcı yer alıyor. Kadınların daha fazla katılımı ve güçlendirilmesi amacıyla her yıl yapılan bu toplantılar, dünya çapında kadın hakları konusunda önemli bir platform oluşturuyor.
Kadının Statüsü Komisyonu'nun uzun yıllardır süren faaliyetleri, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya genelinde önemli bir farkındalık yaratmış ve kadınların hakları konusunda birçok ilerlemeye zemin hazırlamıştır. Bu komisyon, aynı zamanda kadınların iş gücüne katılımını teşvik etmek, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek ve kadınları sosyal ve ekonomik alanlarda daha güçlü kılmak için çeşitli stratejiler geliştirmektedir. Bu toplantılar, kadınların yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen politikaların uygulanmasına yönelik somut adımların atılmasını sağlamaktadır.