Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 hızla Dünya’ya yayıldı. Çok geçmeden Türkiye’de de vakaların ortaya çıkmasıyla vatandaşlar sağlığını korumak adına doğal yöntemleri tercih etmeye başladı. Covid-19’un Türkiye’de ilk ortaya çıktığı 11 Mart 2020 yılından itibaren aktarlarda yoğun bir dönem yaşandı. Özellikle kekiğin Covid-19’a iyi geldiği yönünde söylentilerin yayılması, vatandaşları kekik almaya yönlendirdi. Ama son zamanlarda vaka sayılarında artış yaşansa da artık tedbirler eskisi kadar önemsenmiyor. Bu durum aktarların satışlara bu sefer olumlu olarak yansımadı.
Aktarların kafası karışık
Horoz medya olarak son günlerde tırmanışa geçen Covid-19 vakaları çerçevesinde aktarların satışlarında bir hareketlilik yaşanıp yaşanmadığını sorduk. Ayrıca vatandaşın doğal ilaç olarak kolayca ulaşabildiği aktarlarda satılan ürünlerin kalitesinin ve ücretlerin belirlenmesinde bir denetim mekanizmasına tabi olup olmadıklarını da konuştuk. Soru yönelttiğimiz aktar esnafı, aktar açmak için Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığının onayladığı belgelere sahip olunması gerektiğini vurgulayarak Covid-19 vakalarının ilk ortaya çıktığı dönemlerde bir yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Aktar özellikle kekik yağı, zencefil, çörek otu yağı gibi ürünlere talebin daha fazla olduğunu söyleyerek ambalajsız ürün satılmasının da yasak olduğuna dikkat çekti. Covid-19 ortaya çıkmadan önce olduğu gibi bir dönemde olduklarını dile getiren aktarcı, ürünlerin kalitesi ve ücretlerin üst sınırının belirlenmesinde Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkilileri tarafından denetlendiklerini ifade etti. Öte yandan baka bir aktar da Türkiye’de Aktarlar ve Baharatçılar Odası’nın mevcut olduğunu fakat Denizli’de bir araya gelemediklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “Yakın zamanda meslek olarak tanınan aktarlık konusunda eğitim alabileceğimiz bir alan yok, Denizli’de birlikte hareket etmemizi sağlayacak bir oluşum da yok. Buna bağlı olarak standart fiyatların belirlenmesi konusunda belirli bir çalışma olmuyor. Örneğin Denizli’de en çok yetiştirilen bitkilerden biri olan kekik 100 TL’ye alınıyor, işlem görüyor ve bu aşamada da belirli bir bedel ödeniyor. Bitkilerin tarladan tezgâhlara gelene kadar geçirdiği bütün işlemler değerlendirilerek fiyatlar belirleniyor.”
“cirolar artsa da satışlar aynı oranda artmadı”
Covid-19 yasaklarının kalkması ve yaz mevsiminde oldukları için nezle, grip gibi hastalıkların artık ciddiye alınmadığını belirten aktar , Covid-19 vakalarının yükselmeye başladığı son haftalarda bir yoğunluk yaşamadıklarını belirtti.Covid-19’a karşı doğal antibiyotik özelliği taşıyan ürünler almak için gelen vatandaş sayısının da oldukça azaldığını ifade eden aktar esnafı; “Piyasa’nın getirdiği şartlardan dolayı cirolar artsa da satışlar aynı oranda artmadı. İşletmelerimizin elektrik bedeli yükseldi, satıcı olduğumuz kadar alıcıyız da ve satın aldığımız ürünlerin toplama, dağıtma bedeli de arttığı için ürünlerin fiyatlarında artış yaşanıyor” diyerek piyasanın aktarları da etkilediğini dile getirdi. Aktarların ortak görüşte birleştiği önemli bir nokta var, o da ürünlerin hasadı yapıldıktan sonra 1 yıl içerisinde içindeki etken maddeler etkisini kaybetmeden tüketilmesi gerekiyor. Bakanlığın belirlediği 2700 ot çeşidinin takibini yapan aktarlar, kendilerinden bitkisel karışım isteyen müşteriler olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara öncelikle doktora gitmelerini öneriyor ve bitkisel karışımları sadece doktor kontrolünde tüketmeleri konusunda uyarıda bulunuyorlar.
FATMA HAYTAN
GÜNDEM
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025ÇEVRE
05 Ocak 2025EKONOMİ
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025GENEL
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025GENEL
05 Ocak 2025YAZARLAR
05 Ocak 2025ÇEVRE
05 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.