ANTALYA’NIN CENNET KOYLARI ( OLİMPOS-ÇIRALI-YANARTAŞ-ADRASAN-SULUADA-LİKYA YOLU )

Merhabalar....Antalya’da tatil sezonunun uzun sürdüğü bu aylarda, sizlere güzel bir tatil rotasından bahsetmek istiyorum. Gelin birlikte Antalya’nın cennet koylarına gidelim. OLİMPOS, Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan tarihi dokusuyla, yemyeşil doğasıyla insana huzur veren bir yer. Olimpos’un ortasından geçen nehrin denize karışması nedeniyle plajın deniz suyu biraz soğuk. Plaj, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olduğu için sit alanı olarak ilan edilmiş.

Olimpos’ta kalıyorsanız, plajına ulaşmak için Olimpos Antik Kenti’nin içinden yürüyerek geçmeniz gerekiyor. Antik kentin günümüze kadar ulaşmış kalıntılarının çoğu Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait. O dönemlerde kentin ortasından geçen nehir, kenti ikiye bölüyor ve bir köprüyle birbirine bağlanıyormuş. Köprü yıkılmış olsa da halen bir kısmı duruyor. Girişte müze kartı geçerli. Eğer Çıralı’da kalıyorsanız, Çıralı Plajı’ndan Olimpos Plajı’na yürüyerek geçebiliyorsunuz. Plajından ücretsiz yararlanmış oluyorsunuz. Olimpos, Likya Uygarlığı’nın en önemli kentlerinden Phaselis’ten sonra ikinci önemli liman kentiymiş. M.Ö.167 yılında kurulan Likya Birliği’ne dahilmiş. Tarihte Likya Birliği, ilk demokratik oluşum olarak geçiyor. Diğer kentleri, belki görmüşsünüzdür Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Tlos’dur. Pınara dışında bu antik kentleri gezdim, gördüm.

Gittiğim yerlerde bulunan antik kentleri görmeden geçmek istemem. Buralarda dolaşmak beni heyecanlandırır. Başta da söylediğim gibi plajına gitmek için Olimpos Antik Kenti içinden geçiyorsunuz. Olimpos’u da tarihin içinde yer aldığı için seviyorum. Olimpos Antik Kenti, diğer Likya Uygarlığı’nın antik kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Olimpos Dağı, Yunan Mitolojisi’nde “en yüksek dağ”, “ulu dağ” olarak geçiyor. Tanrıların başı Zeus olmak üzere Afrodit, Artemis, Hera, Apollo, Athena, Poseidon, Ares, Hermes, Hephoistos gibi büyük tanrılar bu dağda yaşamışlar. Yazıtlarda “Olimpiyan”ya da “Olimposlu Tanrılar” olarak geçiyor. ÇIRALI Plajı, Olimpos Plajı’nın devamı olarak biliniyor. Aynı sahil şeridinde yer almalarına rağmen Deliktaş denilen yerden ayrılıyorlar. Bu sebeple Olimpos Sahili Kumluca’ya, Çıralı Sahili Kemer’e bağlı. Buraların en önemli özelliği de, pansiyon ve otellerin ahşaptan yapılmış ağaç evler konseptinde olması. Ormanın içinde çadır ve kamp alanları da mevcut. Olimpos’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Yanartaş’tır. YANARTAŞ, dağın tepesinde Olimpos Dağı Milli Parkı sınırları içinde yer alır. Dağdaki çatlaklardan yanan ateş yüzyıllardır hiç sönmüyor. Ateşin sönmemesinin nedeni de, kayalara sıkışan doğal gazın yanmasıdır. Etan, karbondioksit, metan, azot gazlarının birleşimi ile oluşan gaz, kayaların arasından çıkar, oksijenle birleşir, alev alarak yanar. Bir ara bu doğal gazdan yararlanılmak istenmiş, sondaj yapılmaya başlanmış, fakat bu alevlerin azalmasına neden olunca vazgeçilmiş ve kendi haline bırakılmış

. Bu doğa olayını görmek için mutlaka akşam saatlerini tercih edin. Tepeye yürüyerek çıktığınızdan rahat ayakkabı ve kıyafet giymenizde yarar var. Bir de tabi ki fener gibi ışık kaynağı da gerekli. Olimpos’tan yola çıktınız sadece 15 dakika sonra Adrasan’a  varırsınız. Girer girmez Adrasan’ın uzun kumsalı ve Beydağları Ormanları’nın güzel yeşilliği sizi karşılar. ADRASAN sahilinin olduğu yerlerde kalabileceğiniz oteller ve çadır kurabileceğiniz kamp alanları da var. Buraya gelmişken uğramanız gereken bir yer de, Türkiye’nin Maldivleri olarak son yıllarda adını duyurmuş olan Suluada’dır. SULUADA, sadece deniz yoluyla gidilebiliyor. Suluada’ya hergün tekne turları düzenleniyor. Bembeyaz kumuyla berrak denizine hayran kalacaksınız. Adanın kumsalının bembeyaz olmasının sebebi, kumda yaşayan mikro…