ARI YETİŞTİRİCİLERİNE ŞEKER DESTEĞİ SAĞLANIYOR
Denizli Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında; Denizli’de Arı Kayıt Sistemine kayıtlı ve aktif arıcılık yapan yetiştiricilerine sonbahar döneminde arıların beslenmesinde kullanmaları amacıyla indirimli şeker desteği verilmeye devam ediyor.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'den (TÜRKŞEKER) piyasa şartlarına göre daha ucuza temin edilen ve nakliyesi Büyükşehir Belediyesince karşılanan 211 bin 950 kg. şekerin dağıtımı İl ve İlçe Müdürlüğü personelince yapılıyor. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar yaptığı açıklamasında; “Her canlı türünde olduğu gibi bal arıları da yaşamlarını sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir. Nektar arılar tarafından toplandıktan sonra vücut içinde ve kovandaki petek gözlerinde fiziksel-kimyasal değişikliklere uğratılarak bala dönüştürülüp petek gözlerinde depo edilir. Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır.” dedi.
“KÖTÜ HAVA KOŞULLARINDA SU VE ŞEKER KARIŞIMI İLE EK BESLEME YAPILMAKTADIR”
Arıların sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebildiklerini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Ancak kolonide yavru yetiştirilebilmesi ve petek gözlerinden çıkan genç arıların gelişmelerini tamamlayabilmeleri için mutlaka polene ihtiyaçları vardır. Polen; arıların protein, vitamin, yağ ve mineral madde ihtiyaçlarını karşılayan doğal bir besin maddesidir. Kovan içerisinde ne kadar bal olursa olsun polen bulunmadığı sürece yavru üretimi oldukça kısıtlıdır veya hiç yoktur. Buna bağlı olarak da koloninin gelişmesi yavaşlar veya tamamen durur. Buna karşılık petek gözlerinde ne kadar polen olursa olsun kovanda bal yoksa dışarıdan nektar gelmiyorsa veya kolonilere ek besleme yapılmıyorsa arılar açlıktan ölürler. Bu nedenle Arılara kış için yeterli bal depolayamadıkları zamanlarda, ana nektar akım öncesi ana arıyı yumurtlamaya teşvik ederek arı kadrosunu artırmak amacıyla ve açlık tehlikesi olduğu zaman, ilkbaharın geç geldiği veya nektar akımı sırasında kötü hava koşullarının nektar toplamayı engellediği durumlarda su ve şeker karışımı ile ek besleme yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Çınar yaptığı açıklamasının devamında; “Denizli arıcılık alanında ülkemizde önemli bir yere sahiptir. İlimizde Arı kayıt Sistemine kayıtlı 112 bin kovan bulunmakta olup, yıllık ortalama 620 ton civarında bal üretimi gerçekleşmektedir. İlkbahar döneminde çevre illerdeki gezginci arıcılar ile beraber 350 bin civarında kovan ilimizin florasından faydalanmaktadır. İlimizdeki flora 450 bin kovan arının faydalanabileceği nitelikte olup, İl Müdürlüğü olarak hedefimiz devletimizin verdiği desteklerle İlimizdeki kovan varlığını 200 bin seviyelerine çıkarmaktır” diye ifade etti. Fatma TUNÇER