BİRLEŞİK KAMU İŞ’TEN SOMA EYLEMİ
320 okunma

BİRLEŞİK KAMU İŞ’TEN SOMA EYLEMİ

13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden kazasının yıldönümünde Birleşik Kamu İş eylem gerçekleştirdi.

ABONE OL
16/05/2022 08:56
BİRLEŞİK KAMU İŞ’TEN SOMA EYLEMİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşik Kamu İş Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Bu cinayetin sorumluları, hesap vermek bir yana hakkında “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası verilen maden patronu tahliye oldu ve 301 maden işçisinin ardından, adalet de insanlık da bir kez daha göçük altında kaldı” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden kazasında göçük altında kalan 301 madenci hayatını kaybetti. Son 50 yılın en ölümcül ikinci kazası olarak kayda geçen kazanın 8.yıldönümünde Denizli’de Birleşik Kamu İş üyeleri eylem düzenledi. Delikliçınar Meydanında gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan Birleşik Kamu İş Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, kazanın ardından sorumluların gereken cezayı alamadığına dikkat çekti. Aydoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Cinayetten farksız olan ancak iktidarın “kaza” diyerek normalleştirmeye çalıştığı katliamın sorumlularından hesap sorulmasını defalarca istedik. Ama iktidar buna izin vermedi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini bilerek ve isteyerek almamak hata değil, cinayettir. Bu cinayetin sorumluları, hesap vermek bir yana hakkında “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası verilen maden patronu tahliye oldu ve 301 maden işçisinin ardından, adalet de insanlık da bir kez daha göçük altında kaldı. İşçinin emeğinin olduğu kadar yaşamının da ucuz olduğu bu ülkede, iş kazalarına bağlı işçi ölümlerinin artması ve Soma’da yaşananlar bir tesadüf değildir.
Güvensiz ve esnek çalışmayla, taşerona iş gördürmenin adeta genel kural olduğu, işsiz yığınlar yoluyla çalışanların tehdit edildiği, sendikalaşmanın önüne engeller konulduğu bir dönemden geçiyoruz. İşsizlik ve yoksulluk, ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalışmayı dayatıyor. Bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getiriyor. Daha fazla kar için işçinin, emekçinin yaşamını hiçe sayan zihniyetin sonucu olarak Türkiye bugün iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biridir. Tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına bir an önce son verilmelidir. Eğitim-İş olarak Soma başta olmak üzere tüm iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden kardeşlerimizi saygıyla anıyor, emeğin karşılığını aldığı, ağır çalışma koşulları, işçi kıyımları ve taşeronlaştırmanın son bulduğu hakça bir düzen için özgürlük mücadelesini yükseltmek gerektiğini vurguluyoruz” dedi.


Editör: Abdullah GÖNÜLTAŞ / HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!