36,7128
0.03%40,2247
0.03%3.580,27
0,03%10802.23
0,03%Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç yaptığı konuşmada, iş dünyası olarak öngörülebilirlik istediklerini belirterek, “İş planları yapmak ve güven içinde ilerlemek üzere kamu idaremizin hazırlayacağı orta ve uzun vadeli planları önemsiyor ve açıklanmasını bekliyoruz” dedi. Makroekonomide istikrar sağlanması gerektiğine vurgu yapan Ardıç, “Enflasyonla mücadele kapsamlı ve koordineli bir yaklaşım gerektirir. Beklentilerin yönetilmesi, güvenin yeniden sağlanması çok önemlidir. Parasal sıkılaşma, mali disiplin ve yapısal reformlar, ülkemizin istikrara giden yolda temel politikası olacaktır. Yapısal dönüşüme ilişkin somut bir yol haritasının ortaya koyulması lazım” diye konuştu.
“BİZ SANAYİCİLERİN EN ÖNEMLİ SORUNU ‘İŞÇİSİZLİK’
Sanayi politikası uygularken yapısal reformların eğitim ve istihdam boyutunun altını çizen Ardıç, “Her konuşmamda eğitim politikalarının önemini vurguluyorum. TÜİK verilerine göre işsizlik yüzde 10’a yakın. Fakat biz sanayicilerin en önemli sorunu ‘işçisizlik’. Eğitim politikaları revize edilirken üretimin işgücü ihtiyacını gözeten bir tasarım ortaya koyulması gerekiyor” dedi. Ardıç, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, işgücüne yeni beceriler kazandırılmasına yönelik projeler yürütülmesi ve işgücü piyasasının aradığı nitelikte uygulayıcı insan kaynağı yetiştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Ardıç, şöyle devam etti: “Özellikle son dönem yetişen mühendislerden verim alamıyoruz. Birçok mühendis sanayi görmeden teorik bilgilerle çalışma hayatına başlıyor. Nasıl ki bir doktor, eğitiminin önemli bir kısmını hastanede hastaları görerek, uygulamalı olarak alıyorsa mühendislik eğitiminin de aynı şekilde yapılması gerekiyor.”
“İŞGÜCÜ YAPISINI BOZACAK EYT BENZERİ UYGULAMALARA SON VERİLMELİDİR”
EYT’den dolayı emekli olacak 1 milyon 750 bin çalışana ödenen veya ödenecek 300 milyar lira tutarındaki kıdem tazminatı yükünün işletmelerin finansman yapısını bozmaması için uygun şartlarla KGF kredisi sağlanması taleplerinin bankalar tarafından karşılık bulmadığını söyleyen Ardıç, “Mevzuat gereğince işçinin emekli olması durumunda kıdem tazminatı derhal ödenmek durumundadır. Bu yasal yükümlülük dikkate alınarak uygun şartlarla işletmelerimize kredi sağlanmalıdır. Sosyal güvenlik sisteminin aktüerya (finansal riskleri değerlendirebilen profesyonel) dengesini, işletmelerimizin işgücü yapısını bozacak EYT benzeri uygulamalara son verilmelidir” ifadelerine yer verdi.
Ağır sanayi sektörlerinde çalışacak işçilere ek katkı sağlayacak vergi ve sosyal güvenlik teşvik uygulamalarına ihtiyaç bulunduğunu dikkati çeken Ardıç, “Sanayi işletmelerinde istihdamı özendirmek için ağır sanayilerde çalışanlara erken emeklilik hakkının verilmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir” dedi. İHA