BOZKURT BELEDİYESİ ÇILGIN PROJEYE İMZA ATTI
755 okunma

BOZKURT BELEDİYESİ ÇILGIN PROJEYE İMZA ATTI

Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEB), Büyükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde “Enerjide Yol Ayrımı” konulu çalıştayı pazar günü Büyükçekmece'de gerçekleştirdi. CHP Balıkesir Milletvekili, Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Edremit Belediye Başkanı ve EMARÇEB Başkanı S. Hasan Arslan ve ev sahibi Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün açılış konuşmalarının ardından, çalıştay sabah ve öğlenden sonra yapılan iki oturumla devam etti.

ABONE OL
30/11/2022 16:00
BOZKURT BELEDİYESİ ÇILGIN PROJEYE İMZA ATTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEB) toplantısında konuşan Birsen Çelik, enerji yatırımları ve çiftçilerin tarımsal sulamada kullanılan elektrik maliyetleri düşürmek için hayata geçirilen projeleri anlattı. İlçede hayata geçirilen ve tarımsal sulamada çiftçilerin düşük maliyetli elektrik kullanabilmesi adına önemli bir yere sahip olan proje katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

“BİZİM GİBİ BİR MÜCADELE RUHU LAZIM”

Enerjide Yol Ayrımı çalıştayında hayata geçirdiği ve halen devam eden projeler hakkında konuşma yapan Başkan Çelik, “Bizim yenilenebilir enerji ile tanışmamız 2014 yılında Türkiye’nin güneş haritasını görmemiz ile başladı. Bozkurt harita üzerinde ışıl ışıl parlıyordu. Ben o dönemlerde güneş enerji sistemlerinin güneşi çok alan yerlerde etkili olacağını düşünüyordum. Bu durumun böyle olmadığını anladım ve bizim için bir enerji yolculuğu başladı. O zamanlarda 1 megavatlık enerji üretimi için 20 bin metrekarelik bir alan kurulması gerekiyordu. İlk olarak belediyemize ait olan tarım alanlarının imarını gerçekleştirerek enerji sahası olarak belirledik. 1 megavatlık bir santral 1 milyon 200 bin Euro’ya yapılıyordu. O dönem içerisinde belediyemizin bütçesi 4,5 milyon Türk lirasıydı. Böyle bir para bulmak, böyle çılgın projelere başlayabilmek için bizim gibi mücadele ruhu lazım. Biz bu projeye başladık ve bitirdik.” dedi.

 “PROJE MALİYETİNİ 2 YIL 4 AY İÇERİSİNDE KARŞILADIK”

Enerjide Yol Ayrımı çalıştayında, güneş enerji sistemlerinin belediyeye maliyetleri hakkında konuşan Başkan Çelik, “Az önce konuşan değerli hocalarımızın da anlattığı gibi güneş enerji sistemlerinin belediyeye maliyetinin geri dönüşü 3 yıldır diye, Bozkurt Belediyesi olarak biz bu maliyeti 2 sene 4 ay içerisinde elde ettik. Yani 1 milyon 200 bin Euro borcu bitirdik ve para kazanma başladık. Çünkü biz Türk lirası olarak borçlanıp dolar bazında satış gerçekleştiriyoruz. 2 ay önceki satışını gerçekleştirdiğimiz elektriğin fatura bedeli 750 bin Türk lirasıydı. Benim gibi küçük bir belediye için, iller bankasından gelen paraya ihtiyaç olmadan bu tür bir öz kaynak yaratmak çok önemli.” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ MALİYETLER ALTINDA EZİLİYOR”

Çalıştayda konuşmasında çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik maliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna değinen Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, “Biz Bozkurt’ta tarım yapan bir belediyedeyiz ve bölgem tarım ve hayvancılık bölgesi.  42 hektarlık arazinin 20 bin hektarlık kısmı orman bölgesi 15 bin hektarlık alanımız tarım arazisi ve sadece burada sadece 10’da 1’lik bir arazide sulu tarım yapılabiliyor. Çiftçimizin o kadar fazla elektrik gideri var ki, tarımsal sulamada elektriği kullanamıyorlar. Sulu tarım yapıldığında yılda 3 ürün alınırken bizim tarımsal üretim yapan çiftçimiz tek ürün almaya mahkûm oluyordu. Bizim bu sorunu bir an önce çözmemiz gerekiyordu. Çünkü artık yerel yöneticilerin eski dönemlerde olduğu gibi yol yapan, kanalizasyon yapan ve park bahçe yapan yerel yöneticilik anlayışından ayrılmamız gerekiyordu ve ayrıldık. Vatandaşımızın gündemi ne ise vatandaşın sorunu ne ise onu çözen yerel yönetici modeline geçtik hepimiz. Bizde bu sorunu çözmeliyiz dedik ve yola çıktık. Bu sorunu çözebilmek adına 1 buçuk sene çalıştık. Benim bölgemde 11 tarımsal sulama kooperatifi var ve ben bütün tarımsal sulama kooperatiflerine ortağım çünkü ben çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ilk belediyelerden birisiyim. Tarımsal sulama kooperatiflerimize yardımcı olabilmek adına, Bozkurt Belediyesi olarak, proje yönetim desteği ve teknik danışmanlık yaptım. Finansman ihtiyacımızı ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yayınlanan, 0 faizli 2 sene ödemesiz 5 sene ödemeli, tarımsal sulama birliklerine bir finans çözümü bulmuş olduk.” dedi.  HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!