DAMLALAR VE DAKİKALAR 2

Geçen haftaki yazımda suyun ve zamanın önemine değinmiş, zamanı boşa gidermemek için yapılabilecek aktivitelere örnekler vermiştim. Bunlara birkaç ekleme yapıp, geçen hafta söylediğim gibi suya geçeceğim.

Telefonunuza yükleyeceğiniz bazı programlarla günde sadece on beş dakikanızı ayırarak yabancı dil öğrenebilirsiniz. Belki çok ileri seviyede olmayabilir ama hem zihninizi çalıştırıp beyin hücrelerinizin ölmesini geciktirir, hem de derdinizi anlatacak kadar lisan öğrenirsiniz.

Şiir ezberlemek hatta yazmak da hem çok zevkli hem de etkili zihinsel aktivitelerdir. Bulmaca çözebilirsiniz. Dışarı çıkıp beğendiniz manzara ve olayları fotoğraflayabilirsiniz.

Zamanı boşa harcamamak için yapacağımız her şey zevkli aktivitelerdir ve kişi kendine zaman ayırdığı için de mutlu olur. Eğlen-dinlen aktivitelerinde hiçbir zorunluluk yoktur. Gönüllülük esastır.

Suyu boşa gidermemek ise zorunludur. Dikkat, çaba ve özen gerektirir. Bazı alışkanlıkların değiştirilmesini gerektirir.  Herkesin uyması gereken kurallar içerir.

 Bilim adamları elli yıldan az bir süre sonra dünyanın birçok yerinde olacağı gibi ülkemizde de kuraklık sorunu başlayacağını, dünyada su savaşları yapılacağını söylüyorlar. Bu öngörünün ne kadar yerinde olduğunu görmek için sadece bir baraj gölüne ya da bir dere kenarına gitmek hatta önceden görmüş olduğumuz bir pınar ya da bir şelaleyi tekrar ziyaret etmek yeterli.

En büyük gölümüz olan Van Gölünde bile sular önemli derecede azaldı. Benzer hikâyeleri ülkemizin pek çok yerinden duyuyoruz.

Bu nedenle su kullanırken, her damlanın kaynaklarımızı biraz daha azalttığını düşünmeliyiz. Boşa giden her damla geleceğimizi tüketmekte. Bulaşıklarımızı yıkarken, banyo yaparken, dişimizi fırçalarken, ellerimizi yıkarken mutlaka düşünceli ve tutumlu davranmak zorundayız. Yoksa ileride çok daha azıyla yetinmek zorunda kalacağız. Hatta içmek için bile su bulamayacağız.

Tabii suyu kirletmemek de son derece önemli. Doğal malzemeyle yapılmış deterjanları tercih etmek, bunları da gereğinden fazla tüketmemek, tuvaletlere tablet koymamak almamız gereken önlemlerin başlıcaları. Kurutma makinelerimizde biriken suları buharlı ütülerde veya sulamada, sebze meyve yıkadığımız suları sulamada kullanmak, bulaşıkları akıtmadan makineye koymak en bilinen önlemler.

 Sadece suyu değil, elektriği de idareli kullanmamalıyız. Gereksiz yere yaktığımız her ışık, yarısı dolu her makinenin harcadığı elektrik, daha fazla suyun boşa harcanmasına neden oluyor.

Son olarak, kullandığımız her ürünün, yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz her şeyin üretim aşamasında ne kadar su kullanıldığını internetten kolayca araştırabilirsiniz. Gördüğünüze inanamayacak ve eminim her birini tüketirken kullanırken çok daha dikkatli olacaksınız.