Allianz Trade Denizlili iş insanları ile buluştu
Dünyada “kemer sıkma” politikası devam edecek
Ticari alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlediği ve şirketlere alacaklarını nasıl güvence altında tutacaklarını anlattığı toplantılarına Gaziantep ve Adana’dan sonra Denizli ile devam etti. Allianz Trade Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu Denizlili iş insanları ile yapılan toplantıda, 2024-2026 yılı öngörülerini Büyük Dengeleme Hareketi olarak tanımladıklarını belirterek bazı alanlarda iyileşmeler sürerken bir yandan da “kemer sıkma”nın devam edeceğini vurguladı.
Allianz Trade, şirketlerin yurt içinde ve yurt dışında nakit akışlarını güvence altına alarak güvenle ticaret yapmalarını sağlıyor. Yeni pazarlara açılırken risk yönetimi ile şirketlerin kısa ve uzun vadeli planlar yapabilmelerine olanak tanıyan Allianz Trade, tüm bu aşamalarda “ticari alacak sigortasının” ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Bu kapsamda gerçekleştirdiği Anadolu turu ile farklı illerin önde gelen şirketleriyle buluşan Allianz Trade’in Gaziantep ve Adana’dan sonraki üçüncü durağı Denizli oldu. Denizli’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri, Allianz Trade Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda; ticari alacak sigortasının tüm detayları ele alınırken 2024 yılı değerlendirmesi ve 2025 yılı öngörüleri de toplantının gündemini oluşturan başlıklar arasındaydı.
Denizli sanayisi için çalıştıklarını ve önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, “Küresel ekonomi son yıllarda büyük dönüşümlerden geçiyor. Bu belirsiz ortamda, rekabetin şiddetlenmesiyle şirketlerimiz geleceğe dair daha dikkatli planlar yapmak zorunda kalıyor. İş dünyası olarak, bir yandan küresel ekonomik gelişmeleri yakından takip ederken, diğer yandan da kendi iş modellerimizi dönüştürerek, bu zorluklara karşı dirençli hale gelmemiz gerekiyor. Burada en önemli hamlemiz verimlilik olacak. İşletmelerimiz, firmalarımız verimlilik ile ayakta kalabilecek. Bizler Denizli Sanayi Odası olarak, Üyelerimizin rekabet gücünü artırmak ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda işletmelerimizi daha verimli hale getirmek adına uzun bir emek ve çalışmanın sonucunda, Denizli sanayisinin röntgenini çektik ve verimlilik yol haritamızı açıkladık. 18 farklı meslek grubumuz için işletmelerindeki verimliliği artırmak için yapılabilecekleri belirledik ve 2025 için stratejik planlarımızı hazırladık. Türkiye’nin 11. Model Fabrikası’nı Denizli’ye kazandırmak için de çalışmalarımız sürüyor. Verimlilik, dijital ve yeşil dönüşümün vücut bulmuş hali olacak Model Fabrikamızı 2025 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Denizlimize yeni OSB alanları kazandırmak için de çalışmalarımız sürüyor. Modern sanayi alanlarıyla üretim gücümüzü artırmayı hedefliyoruz. Yine çalışmalarımız arasında; DSO E-İhracat ve İhracat İstihbarat Akademisi ile Üyelerimize yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri, yurt dışı pazarlara açılma destekleri ve teşvikler, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm süreçlerine destek verilmesi gibi konular yer alıyor” dedi.
2024 yılı ekonomik görünümünü değerlendiren ve 2025 yılı öngörülerini aktaran Başkan Kasapoğlu, “2024 yılı, dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşladığı bir yıl oldu. Jeopolitik riskler, enerji krizi, tedarik zincirlerindeki aksamalar, artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve küresel ticaretteki yavaşlama, birçok ülkede ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi. Ülkemiz de bu gelişmelerden nasibini aldı. Özellikle döviz kurundaki baskılama ve yüksek enflasyon finansal yapılarımız üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Ancak, ülkemiz ekonomisi gösterdiği dirençle dikkat çekti. 2024 yılını tamamlamak üzereyiz. 2025 yılının ilk yarısında da bu sıkıntıların devam edeceğini öngörüyoruz. 2025 yılı hem ülkemiz hem de dünya için belirleyici bir yıl olacak. İşletmelerimizin yeni pazarlara açılma, üretim süreçlerini iyileştirme ve maliyetlerini düşürme gibi konulara daha fazla önem vermeleri artık bir zorunluluk haline geldi. Denizlimiz üretim gücüyle dikkat çeken, ihracatçı bir şehir. Yaşanan bu gelişmeler Denizlili ihracatçılarımızı da etkiliyor. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen ihracatçımız Pazar ve müşteri kaybetmemek adına zararına da olsa satışlar yapmaya çalışıyor” dedi.
Allianz Trade Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu, 2024-2026 yılı öngörülerini Büyük Dengeleme Hareketi olarak tanımladıklarını belirterek bazı alanlarda iyileşmeler sürerken bir yandan da “kemer sıkma”nın devam edeceğini vurguladı. Köseoğlu şu değerlendirmede bulundu: “Dünya genelindeki ekonomistlerimizin uzmanlığında gerçekleştirdiğimiz araştırmalarımız gösteriyor ki faiz oranları uzun bir süre daha yüksek kalacak. Ancak diğer yandan şirketler yeniden stok yapmaya başladı ve bunun küresel ticaretteki toparlanmayı desteklemesini bekliyoruz. Veriler 2024 yılının ilk yarısında 1,5 yıllık ticari durgunluktan çıkıldığını teyit ediyor. ABD’nin kendi ekonomisine olan korumacılığının artması ihtimali var; Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda vb. gibi başlıca Avrupa ülkelerindeki yüksek siyasi belirsizlik; Rusya-Ukrayna ve Orta Doğu’da devam eden çatışmalar; Güney Çin Denizi ve Tayvan ile yaşanan gerilimleri aşağı yönlü riskler olarak görüyoruz. Bu aşağı yönlü senaryo ile yüzde 1,5 puan daha düşük küresel büyüme ve 1 puan daha yüksek enflasyon öngörüyoruz. Dolayısıyla tahminlerimiz, faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalacağı yönünde. 2026’ya kadar uzun vadeli ortalamaya yakın, yüzde 2,8’lik, istikrarlı ancak yüksek de olmayan küresel büyüme bekleniyor.”
Köseoğlu; “2024 yılında küresel ticari iflaslarda yüzde 11 seviyesinde keskin bir artış olacağı da öngörülerimiz arasında. Zor geçecek 2025 sonrasında İflasların 2026 yılında daha normal seviyelere gerilemesini bekliyoruz. Türkiye’yi firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla yüzleşmek zorunda olduğu iki büyük pazardan biri olarak görüyoruz ve iflasların geçen seneye göre yüzde 20 artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Çoğu ülkede enflasyonun 2026 yılına kadar pandemi öncesi seviyelerin ve hedeflerin üzerinde kalacağına dikkat çeken Köseoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Enflasyon ve ekonomik faaliyetler aşağı yönlü sürpriz yaparak daha hızlı bir parasal genişleme döngüsü başlattı. Gerekli mali ayarlamalar ülkelerin büyümesini yılda yaklaşık 0,3 puan aşağı çekebilir. Öte yandan jeopolitik riskler ekonomik görünüm üzerinde baskı yaratmaya devam edecek. ABD’nin 2025’ten itibaren izleyeceği ticaret politikasına bağlı olarak ticaret görünümü belirsizliğini koruyor. Kur baskısı, Orta ve Doğu Avrupa’da düşük ila orta seyrederken Türkiye ve Rusya’da yüksek seyrediyor. Küresel büyümenin 2024’te kademeli olarak toparlanacağını ancak pandemi öncesi büyümeye en iyi ihtimalle 2025’ten önce ulaşılamayacağını tahmin ediyoruz.”
Allianz Trade Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu tüm bu şartlar altında şirketleri koruyacak en önemli faktörün ticari alacak sigortası olduğunu söyledi. Köseoğlu; “Şirketlerin hayat sigortası olan ticari alacak sigortası risklerden korunmanın en etkili yolu. Allianz Trade olarak dünyada ticari alacak sigortası alanında lideriz. 2025 yılının da kendi ekonomik zorlukları ile geldiği aşikâr. Tam da bu noktada Alacak Sigortası yaptırmak çok daha önemli bir hale geliyor. Biz de şirketlerin bu risklerini bertaraf etmelerinde yanlarında duruyoruz ve dünyanın farklı ülkelerindeki kredi risk analisti ve tahsis uzmanları ile Profesyonel Risk Yönetimi Çözümleri, Tahsilat Yönetimi ve Tazminat Ödemesi hizmetleri sunuyoruz“dedi.
Allianz Trade ticari alacak sigortası kapsamı, uygulamaları, uygun firma profili, teminat dışı kalan şartlar, kredi tahsis ve poliçe süreci gibi detayları tüm ayrıntısıyla anlatan Köseoğlu, ekonomik belirsizlik ve risklerden korunmanın ancak alacak sigortası ile olabileceğini söyledi. Köseoğlu; “Alacak sigortası ile alıcının iflası, ödeme aczi ve konkordato sebebiyle faturanın vadesinde ödenmemesi hallerinde açık hesap, mal mukabili ve vesaik mukabili satışlara teminat sağlıyoruz. Böylelikle şirketlerin nakit akışlarını güvence altına alıyor ve ticari alacak risk yönetimini yapıyoruz” dedi.
Bedia DernekAllianz Trade Pazarlama Yöneticisi0212 290 76 10Bedia.dernek@allianz-trade.com Bizi takip edinlinkedin.com/company/allianz-trade-turkey/ | Seher SaygınArtı İletişim Yönetimi0212 347 03 30eh@artipr.com.tr |
Allianz Trade Hakkında
Allianz Trade, şirketlere yurt içi ve ihracat pazarlarında güvenli ticaret çözümleri sunarak karlı bir şekilde büyümelerine destek olmaktadır. 50 ülkede 5.700 çalışanıyla 83 milyondan fazla şirketi takip ederek güçlü bir bilgi ağına sahip olan Allianz Trade, müşterilerinin alacak riskini onlarla yöneterek doğru pazarlarda kredibilitesi yüksek firmalarla çalışmaları için destek vermektedir. Allianz Trade’in günlük olarak takip ettiği şirketlerin toplam büyüklüğü küresel GSYİH’in yüzde 98’sini oluşturmaktadır. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı şirketleri büyük ölçekli kayıplara karşı korumaktır. Kayıp gerçekleştiğinde ise uzman küresel tahsilat ağı ve yerel avukatlık büroları sayesinde alıcı hangi ülkede olursa olsun, tahsilat yetkisini devralarak hukuki ve bürokratik tüm işlemleri ilgili ülkede müşterisinin adına doğrudan yürütüp müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Allianz Grubu’nun bir iştiraki olan alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade, S&P tarafından AA kredi notuna layık görülmüştür. 2023 yılı konsolide cirosu 3,7 milyar Euro, dünya çapında firmalara sağladığı yıllık teminat tutarı ise toplam 1,131 milyar Euro’dur.
Daha fazla bilgi için www.allianz-trade.com/tr ve LinkedIn adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Allianz Grubu Hakkında
Dünyanın en güçlü sigorta ve finans topluluklarından olan Allianz, 70’ten fazla ülkede 155 bini aşkın çalışanıyla 126 milyonun üzerinde müşterisine hizmet veriyor. Yönetimi altındaki yaklaşık 2 trilyon avroyla dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketleri arasında yer alan Allianz Grubu, Türkiye’de Allianz Trade, Allianz Partners ve Allianz Türkiye ile faaliyet gösteriyor. Bu topraklardaki faaliyetlerine 1923 yılında Şark Sigorta adı altında başlayan, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan ve 2023 yılında Türkiye’deki 100’üncü yılını kutlamanın onurunu yaşayan Allianz Türkiye yoluna, 2008 yılından bu yana Allianz Grubu’nun parçası olarak devam ediyor. Allianz Türkiye’nin çatısı altında, elementer sigortalarda Allianz Sigorta, bireysel emeklilik ve hayat sigortalarında ise Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik şirketleri bulunuyor. Konsolide verilere göre 2021 yılını 18,1 milyar Türk lirası prim ve katkı payı üretimiyle tamamlayan Allianz Türkiye, sektöre müşteri deneyimi, çeviklik, dijitalizasyon, çalışan bağlılığı, sürdürülebilirlik ve inovasyon alanlarında liderlik ediyor. Allianz Türkiye; 2.400 çalışanı, 12 bölge müdürlüğü, 4.000 acentesi, 1.500 banka şube kanalı ve 7.200 anlaşmalı kurumuyla 81 ilde 6,2 milyon müşterisinin ihtiyaç duyduğu her an onlara “Allianz Seninle” diyebilmek amacıyla çalışıyor. Allianz Türkiye’nin genel merkezi ‘Allianz Tower’ İstanbul’da, operasyon merkezi ‘Allianz Kampüs’ İzmir’de bulunuyor. Toplumsal risk farkındalığının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi ile Allianz’ın, 2008 yılından bu yana Türkiye’ye yaptığı yatırımları 1 milyar avroyu aşıyor.
Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu
Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Bu tür sapmalar, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz Grup’un temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) finansal piyasaların performansı (özellikle piyasa oynaklığı, likidite ve kredi olayları), (iii) doğal afetler de dahil olmak üzere sigortalı hasar olaylarının sıklığı ve şiddeti ve zarar giderlerinin gelişimi, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) özellikle bankacılık sektöründe kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) vergi düzenlemeleri de dahil olmak üzere yasa ve düzenlemelerdeki değişiklikler, (x) ilgili birleşme konuları ve yeniden yapılanma önlemleri dahil şirket alımlarının etkileri ve (xi) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir.
GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024ÇEVRE
26 Aralık 2024EKONOMİ
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GENEL
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GENEL
26 Aralık 2024YAZARLAR
26 Aralık 2024ÇEVRE
26 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.