‘DERMAN’ MARKASIYLA İHRACATA HAZIRLANIYOR

Denizli tekstili ve tekstilin sorunları hakkında açıklamalarda bulunan Koton Riva ve Derman markasıyla tekstilde atılım içinde olan Tekstilci Ertan Derman, Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı son aylarda tekstil ürünlerine olan talebin azaldığını, enerji maliyet artışlarının da sektörü vurduğunu söyledi. Derman ayrıca Derman markasıyla tekstil ürünleri için ihracata hazırlandıklarını dile getirdi.

Tekstil bizim ata mesleği olduğunu dile getiren Tekstilci Ertan Derman, “ Son 4 yılda Koton Riva markasıyla taçlandırdık. Ayrıca yeni markamız olan ‘Derman’ markasını ihracat için kullanacağız. Rusya, Almanya, Kanada ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapacağız. Hazırlıklarımız devam ediyor” dedi. Denizli tekstil kenti bez, kumaş, havlu, bornoz varyantları üretildiğini aktaran Derman; “Bu bağlamda bakıldığında 2022 yılı genel anlamda çok keyifli geçmedi. Bunun sebebi girdi maliyetlerinin artmasıdır. Girdi maliyetleri denilince işçilik, bununla birlikte kurdaki oynak yapı ve enerji giderleri denilebilir. Pandemiyle başlayan süreçte dijital Pazar ağı yüzde 25’lerde iken gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Pazar ağı pandemiyle birlikte yüzde 95’lere çıktı. Dünya artık parmağımızın ucunda artık.

TEKSTİLDE RAKİPLERİMİZ ARTIYOR

Tekstil konusunda Türkiye olarak rakiplerimiz çıkmaya başladığını değinen Derman; “ Hindistan ve Pakistan Türkiye’ye rakip olarak çıktı. Hindistan ve Pakistan bize golü iplikte değil de enerji ve işçilik olarak attı. O ülkelerde işçilik ucuz. Rakip olmaya bir adayda Özbekistan. Bu ülke inanılmaz gelişim gösteriyor ve bize rakip olacak ülkeler arasında yer alıyor” diye konuştu.   

“SEKTÖR İÇİN AVANTAJLARIMIZDA VAR”

Türkiye’nin avantajlarından söz eden Derman; “Türkiye’yi üstün kılan tek bir şey kaldı. Buda nakliye giderlerinin mesafeden dolayı daha uygun olmasıdır. Türkiye’de mesafeler yakın bu saydığımız ülkelerde mesafeler daha fazla. Bizde hızlı teslimat gerektiren işlerde avantaj sağlıyor. Türkiye’nin bir avantajını daha sayabiliriz. İşçilikteki kalite ve fantezi ürünlerdeki becerimiz parsiyer işlerde bizi öne çıkartıyor” dedi.

FAİZLERİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Faizlerin düşürülmesi gerektiğini dile getiren Derman; “Denizli’de pamuk girip mamul çıkan firmalar yıl 12 ay dolu iken 3 yıllık siparişleri aldık derken bugün işçi çıkartmalar yaşanmaktadır. Dokuma tezgahları kapanmakta, konkordato ve kayyum talepleri gelmektedir.  Bizim burada beklentimiz faizlerin düşürülmesi, KGF’nin açılması nakit girdilerinin kolaylaştırılmasıdır. Bunlar sağlanacak olursa kanayan yaraya bir nebze olsa merhem olacağı kanaatindeyim.

ENERJİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Enerji Maliyetleri Dünyada yükseliş içerisinde olduğundan söz eden Derman; “Özellikle bu Rusya- Ukrayna savaşında gün yüzüne çıkmış durumda. Ukrayna’yı destek veren Avrupa ile Rusya arasında sıkıntılar derinleşerek devam ediyor. Bu sıkıntılardan bir tanesi de eneri sıkıntısı olarak karşımıza çıkıyor. Rusya’nın doğalgazı kesmesi ve Avrupa’nın kömüre yöneldiğini görüyoruz. Bu nedenle Türkiye’de kömür maliyetleri artmış durumda. Avrupa’dan talep görüyor. Şu anda kömür fiyatları yükselişte. Elektrik ve doğalgaz maliyetleri artmaya devam ediyor. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi için adımların atılması gerekiyor” dedi.

“ALTERNATİF ENERJİYE YÖNELMELİYİZ

Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarını kullanması gerektiği vurgusu yapan Derman; “Yıl 12 ay güneş gören bölgelerimizde güneş panellerinin arttırılması gerekiyor. Bu konuda şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Dört bir tarafı rüzgar gören yerlerimiz için Rüzgar panelleri konularak Rüzgar enerjisinden faydalanılmalı. Ayrıca bu rüzgar enerjisi için yerli firmalar tercih edilmeli. Yabancı firmalara verilmesi maliyetlerin artması demek.  Enerji politikaları yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ TALEP GÖRMÜYOR

Denizli İhracatında düşüşlerin yaşandığını ifade eden Ertan Derman, “Son iki ayda Denizli ihracatı düşmeye başladı. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin pazarlara girmesi işleri bozdu diyebiliriz. Dünyada yaşanan krizler alım gücünü düşürdü. Ülkeler tarafından talep görmemesi ihracatın düşmesine neden oluyor” dedi.

“BÜTÜN EMTİALARDA KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Piyasanın rahatlaması için KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini dile getiren Derman; “Gıda sektöründe ve bazı temel ihtiyaçlarda KDV oranları düşürülmüştü. Bu yetmez bütün sektörlerde tüm emtialarda KDV oranları düşürülmelidir. Yüzde 4 stabil kılınarak piyasanın ve vatandaşların rahatlatılması gerekiyor” dedi. Abdullah GÖNÜLTAŞ-ÖZEL HABER