DOKUMA ÜRÜNLER USTA ELLERDE HAYAT BULUYOR

Fabrikasyon ürünler yerine dokuma ürün kullanmayı tercih eden vatandaşlar eskiyen el emeği dokuma ürünleri ustaların maharetli ellerine bırakıyor.

Dokuma, Anadolu’nun kültürünü yansıtan en önemli örneklerdendir. Dokuma işiyle uğraşan meslek erbabları üzüntüsünü, sevincini, sevdasını dokuduğu ürünlere yansıtır. Attığı her ilmek, dokuduğu her ürün duygularla hayat bulur.  30 yıldır işlettiği dükkanında artık ustası kalmamış birçok dokuma ürüne ev sahipliği yapan Demirciler Caddesi esnaflarından İlhan Ezgin, eskimeye başlayan ürünlere yeniden hayat veriyor.

Kültür mirası olan el emeklerine, tarihi eserlere özen gösterilmesi gerektiğini belirten Ezgin, kültürel ürünlerin zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olduğunu, bir tanesine bile özen gösterilmezse kültürün zincirlerinde kopukluk oluşacağını ifade etti.  Kültürel mirasın yaşatılması amacıyla dokuma ürünleri ciddiyetle koruduklarını belirten Ezgin sözlerine şöyle devam etti: “İşimizi ümitle yapıyoruz. Eskiye özlem duyarak, eskide yaşanılan her şey tekrar yaşanacakmış ümidiyle ürünlerimizi koruyoruz. Kültürümüzü devam ettirmek istiyoruz. Sandıkta bekleyen dokuma ürünleri bize satmak için getirenler oluyor. Bizde satın alıyoruz ve meraklılarına satıyoruz. Bizim için her ürün özel, hepsi Anadolu’ya ışık tutan bir sembol.”

Yeni nesilin dokuma işlerine ilgi duymadığını vurgulayan Ezgin, iş arkadaşı Mevlüt Gökdemir ile birlikte dükkânda bulunan bütün ürünlerin tamiratını özenle yapıyor ve temizliyorlar.

DOKUMA ÜRÜNLER MERAKLILARINI BEKLİYOR

Ezgin, Covid-19 öncesinde Avrupa’nın birçok ülkesine, Yeni Zelanda, İngiltere gibi ülkelere satış yaptıklarına dikkat çekerek, “Dünyanın birçok ülkesinde dokuma fuarları gerçekleştiriliyordu. Fuarlarda hem kültürümüze ait ürünlerin tanıtımını yapıyor hem de daha geniş müşteri kitlesine ulaşıyorduk. Son yıllarda fuarlarda yapılmıyor. Önceden dokuma ürünleri kamyonla satardık. Şimdi Denizli’yi ziyaret eden turistlerden sadece dokuma ürünlere özel ilgisi olanlar alışveriş yapıyor. Denizlili vatandaşlardan da özellikle dokuma ürün satın almak için gelen neredeyse hiç yok. Kişinin ilgisine bağlı bir iş olduğu için sadece meraklıları kapımızı çalıyor” dedi. Durdu KARADEMİR – ÖZEL HABER