EĞİTİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Eğitim ailede başlar.  Okulla devam eder. Ancak çevre, basın yayın, TV ve internet hepsinin önüne geçti.  Sosyal yönden eğitim ömür boyu sürmelidir.  Sinema, tiyatro, sosyal etkinlikler, spor, geziler, sanat uğraşıları,  sergiler, konserler, sivil toplum kuruluşlarında yer almak  eğitimin bir parçasıdır. Sosyal hayatı bırakan eğitimi de bırakmış olur. Eğitim ömür boyu sürmesi okul zamanından kazandırılan alışkanlıklar ile mümkün.  Okumak sadece sınava girmek, test çözmek, diploma almak değildir.  Çalışkan, başarılı, elinden iş gelir insanlar yetiştirmektir. Günümüz düz lise eğitimi ile yol almak pek mümkün görünmüyor.  Lise eğitimi içinde olmasını düşündüğüm, bana göre  lise diploması öncesi yapılması gereken standart çalışmalar var. 

Her lise öğrencisi;


1. Çanakkale şehitligini görmeli,
2. Topkapı ve Dolmabahçe sarayları gezilmeli,
3. Ilk TBMM ve TBMM binalari ziyaret edilmeli
4. Anıtkabir ziyaret edilmeli,
5. Ankara Anadolu medeniyetleri müzesi gezilmeli,
6. Selçuklu eserleri  kaleler (Alanya kalesi, Ayasuluk kalesi gibi),  kervansaraylar gezilmeli,
7. Birgi, Beypazarı, Safranbolu gibi özel yerler,  Şirince, Kayaköy gibi mübadele izlerini taşıyan köyler, 
8. Bölgesinde, ilinde bilmesi gereken camiler, türbeler, antik kentler, botanik, peyzaj yerleri görülmelidir.
9. Her öğrenci fen bilimleri dersleri kapsamında  en az 10 meyve ağacı 10 orman ağacı dikerek ülkesine faydalı olmanın onurunu yaşamalı, fidan dikmeli...
10. Bir hayat planı ve girişimcilik raporu yazmalı 
11. Ve her lise öğrencisi bir mesleği öğrenerek mezun olmalıdır. 

İlk 10 madde ile ilgili fotoğraflı el yazısı ile yazılmış dosya hazırlamayan ve ağaç dikmeyen hiç kimseye lise diploması verilmemelidir.  Yapılması gerekenler il il,  coğrafyaya göre geliştirilebilir.  Eğitim sadece  sınav değildir.  Her lise öğrencisinin ülkesinin tarihini, coğrafyasını tanıması sağlanmalıdır. Artık dağa, taşa, betona yatırımı bırakalım ve insanımızla ilgilenelim. Kültüre, eğitime yatırım yapalım. Yatırım deyince devasa binalar anlamaktan vazgecelim. İhtiyacımız ihtişamlı binalar değil,  içi kültür  ve bilgi ile dolu ülkeye hizmet aşkı ile yanan gençlik yetiştirmektir.  Saygılarımla.