1923 yılında Lozan’da Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokole göre Türkiye’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Müslümanlar da Türkiye’ye göç ettirildiler. Sonuçta 1912 ‘de başlayan Balkan Savaşlarında göç etmek zorunda kalan Türklerle birlikte iki milyon insan yerinden yurdundan oldu.
Mübadele yılları ve sonrası, doğup büyüdüğü, vatanı bildiği topraklardan ayrılmak zorunda kalan insanların hazin hikâyeleriyle dolu. Her iki taraf da göçe zorlandıkları ülkelerde soydaşlarından kabul görmediler, ezildiler, dışlandılar. Çoğu geldikleri ülkenin dilini bilmiyordu. Çocuklar okullarında aşağılandılar, topraklarını kaybeden insanlar geldikleri yerde fakir düştüler, iş bulamadılar, yoklukla savaşmak zorunda kaldılar. Çoğu göç yollarında kırıldı. Çetelerin saldırısına uğradılar; soyuldular, öldürüldüler, aileler parçalandı.
Bu ailelerden biri de Honaz’da yaşayan Minoğlu ailesiydi. Sürgüne giderlerken anneleri, bitişik komşularına kızlarının çeyizini emanet etti ve “Bir gün geri gelirsek alırız, gelemezsek hayrımıza birine verirsiniz.” demişti. Türk aile çeyizi kutsal bir emanet gibi sakladı; ne var ki mübadiller geldikleri ülkeye 50 yıl boyunca dönemeyecek, geldikleri köyleri kentleri ziyaret bile edemeyeceklerdi. 1974 yılına kadar kapılar onlara kapalıydı.
Minoğlu’nun komşuları, emanet çeyizi kimselere vermedi, bir gün sahibinin gelip alacağı ümidiyle yıllarca sakladı. Yaklaşık seksen yıl sonra Kemal Yalçın dedesinden emanet aldığı çeyizle birlikte Yunanistan’a doğru yola çıktı. Hem Yunanistan’da, hem Türkiye’de bulabildiği bütün mübadillerle görüştü, Minoğlu ailesinin izini sürdü. Yunan mübadillerin Türkiye’deki evlerini, komşularını buldu. Hepsinin hikâyesini, vasiyetlerini dinledi, hepsiyle dost oldu. Peki, çeyiz yerine ulaştı mı?
Kemal Yalçın’ın “Emanet Çeyiz Mübadele İnsanları” adlı romanı bu yolculuğun hikâyesini anlatırken on beş Rum ve on beş Türk mübadilin yaşadıklarını ve duygularını kendi ağızlarından aktarıyor. Roman 1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Özel Ödülü, 1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü ve 1999 Türkiye- Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü sahibi.
Kemal Yalçın öğretmen, gazeteci, yazar ve yayıncı. Roman, öykü, şiir, araştırma ve çocuk kitapları İngilizce, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Yunanca, Fransızca, Farsça, Hollandaca ve Ermeniceye çevrildi.
Bunların dışında pek çok ödül sahibi olan yazar, 1989 dan 2018 yılına kadar Almanya’nın Bochum şehrinde Türkçe anadil öğretmenliği yaptı.
“Dünya Bizim Vatanımız”, “Haymatlos” ve “Süryaniler ve Seyfo” romanlarını da şiddetle tavsiye edeceğim Kemal Yalçın Denizli’mizin gururu.
Kendisi geçtiğimiz aylarda Merkezefendi Belediyesince düzenlenen kitap günlerine katılmıştı.
Değerli yazarımızı gelecek fuarlarda da şehrimizde görmeyi umuyor, yeni kitaplarını bekliyoruz.
GÜNDEM
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024ÇEVRE
05 Aralık 2024EKONOMİ
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024GENEL
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024GENEL
05 Aralık 2024YAZARLAR
05 Aralık 2024ÇEVRE
05 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.