ESKİ VE YENİ HAYAT
257 okunma

ESKİ VE YENİ HAYAT

ABONE OL
21/09/2022 09:19
ESKİ VE YENİ HAYAT
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayat zor derler. Hayatın zorluğundan insanlar şikâyet eder durur. Hayat şöyle zor, böyle zor. Hayatta şöyle dertler var, böyle sıkıntılar var, her an, her gün musibetler bizi sarıp duruyor… Hep şikâyet şikâyet, her ne olursa olsun hep yakınıyoruz şu hayatta. Günümüzdeki insanlar hayatın zorluğunu o kadar içlerine yerleştirmişler ki artık hayatın zor olduğuna kendilerini kanıtsamışlar. Bu sebeple her adımlarında, her bir sözlerinde hayat zor derler. Sanki hayattan bıkmışlar, sanki hayat onların üzerine çökmüş bir karabulut gibi her hallerinde (iyi-kötü, üzgün-sevinçli) boğuluyormuş gibi hayattan bunalıyorlar ve hayatın kendilerine getirdiklerini hep sıkıntı, keder olarak görüyorlar. Gerçekten hayat insanı bu kadar bunaltacak kadar zor mu? Gerçekten hayat insanı bu kadar yaşantısını bezdirecek kadar zor mu?  Hayat gerçekten sanıldığı kadar zor değildir. Aksine çok kolay ve rahattır. Esasında Hayat bir aynadır. Sen hayata nasıl bakarsan, hangi çerçeveden bakarsan, hayat sana öyle akseder. Kötümser olarak hayatın zorluklarına bakarsan zorluklarını görürsün. İyimser bir gözle iyiliklerine bakarsan iyiliklerini görürsün. Hayat, içinde bulunduğumuz, yaşadığımız her anımızdır. Bu yaşadığımız tüm zaman diliminde ve tüm olayların içinde iyisi de kötüsü de bulunmaktadır. Eğer biz o iyilikleri görürsek, eğer o güzelliklerin farkına varabilirsek yani mutlu olmanın yollarını arayabilirsek hayatın zorluklarının, zor olarak gördüklerimizin esasında zor olmadığını, üstesinden gelinmeyecek bir şeyin olmadığını anlarız ve görürüz. Evet, her şeyde güzele bakmak ve güzeli görmek, bu yetiyi, kabiliyeti kazandıracak en büyük etken de elimizdekilere razı olmak, kanaat etmek ve şükretmektir. Hayatın zorluklarından kurtulabilmek için önce şükür edeceğiz. Sonra razı olacağız. Sonra da kanaat edeceğiz. İşte o zaman, o zorluklar üzerimizden buharlaşıp uçar, gider ve geriye mutluluk, saadet kalır. Hayatın kolaylığı kendiliğinden gelir. 

Hayatı zorlaştıran en büyük nedenlerden birisi de özellikle zamanımızda gereksinimimizden çok ihtiyaç hissetmemizdir. Bir şeye ihtiyacımız yokken onu ihtiyaç hissetmemiz. Hatta bir varken ikincisini almak istememiz, sahip olduğumuz şeyin daha güzelini almak istememiz. İşte bu, bize hayatı zorlaştırır. Kendimize yüklenenden daha fazla yük üzerimize yüklüyoruz. Böylece daha çok çalışıyor ve bunun akabinde de daha çok yoruluyor ve kendimizi bitap hale sokuyoruz. Allah bize gücümüzün yettiği kadar verir. “Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz” İşte biz o yükümüzün üzerinde Allah’ın bize yüklediği, bize takdir ettiğini beğenmiyoruz ve üzerine daha da katmak, koymak istiyoruz. Bu sebepten dolayı ihtiyacımız birken bin ihtiyaç hissediyoruz. İşte bu, bize hayatı zorlaştırıyor. O bin ihtiyacı almak için çabalıyoruz, kendimizi paralıyoruz. O ihtiyaçların kimilerini de elde edemeyince de alamadım, yapamadım deyip kahırlanıyoruz ve böylece kendimize hayatı güçleştiriyoruz. Biz zannediyoruz ki ne kadar çok eşyamız olursa, ne kadar çok alırsak, ne kadar çok kazanırsak hayatı o kadar güzelleştiririz. Ne kadar Konfor içerisinde yaşarsak, ne kadar lüks bir hayat yaşarsak, hayat o kadar kolay ve huzurlu olur. Maalesef huzuru ve mutluluğu çok kazanmak ve çok almakta zannediyoruz.  Maalesef biz, o lüksün içine girip daldıkça o konforlu hayata kendimizi adapte ettikçe, hayat bize işte o zaman zorluklarını gösteriyor. O zorluk ağına çekiyor. Ve artık, ondan sonra o zorluk ağında kendimizi lüksün, konforun bir kölesi haline getiriyoruz. Bakın eskilere ilk insanlara, haydi ta o kadar gerilere gitmeyelim, yakın tarihimize bakalım. Annelerimize babalarımıza bir bakalım. Onlar nasıl yaşıyorlardı? Onların şu zamanki modern hayattan acaba ne kadar nasipleri vardı? Modern hayat dediğimiz teknolojinin en ileri bir döneminde yaşıyoruz, her şeyimiz var. Her şeye sahibiz. En lüks eşyalara sahibiz ama onlar içerisinde ruhlarımız gömülmüş, mutluluğun, huzurun adını bilemez hatta onları tadamaz hale gelmişiz. Hayatın zorluğunda boğulup gitmişiz. Ama onlar, anne ve babalarımız, dedelerimiz yokluklar içerisinde yaşıyorken bütün imkânsızlıklara rağmen onlar Mutluydular, huzurluydular. Onların tüm olumsuz şartlara rağmen saadet içinde yaşamaları neden? Onların mutluluğunun en büyük kaynağı, elinde olmayan şeylere ihtiyaç hissetmemeleri, elinde olmayan şeyleri alalım diye hırs, çaba ve gayret göstermemeleridir. Elindekilerle yetinip mutlu olmayı, sahip olduklarıyla en güzel şekilde yaşamaya çalışılmalarıydı. Bu yüzden onlar mutluydular ve huzurluydular. 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!