FED’İN FAİZ KARARININ EKONOMİYE ETKİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu aylık yönetim kurulu toplantısını Marmaris’te gerçekleştirdi. Toplantıda bölge ülke gündeminin yanı sıra FED’in faiz arttırma kararı ve bu kararının Türkiye ekonomisine etkisi üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) olarak Marmaris’te gerçekleştirilen aylık yönetim kurulu toplantısında, bölge ve de ülke gündemine dair önemli meseleler ele alındı.

GESİFED Başkanı Oktay Mersin yaptığı açıklamasında “Öncelikli gündem olan; Bodrum Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (BESİAD) ve federasyonumuzun ev sahipliğinde, önümüzde ki Ekim ayı sonuna doğru, ülkemizin önemli şirketlerinin ve iş insanlarının ayrıca da iş yaşamı ve ekonomik konularda görüşlerini paylaşacak olan uzman isimlerin de dahil olacağı, geniş katılımlı bir iş zirvesinin fikri alt yapısı oluşturulmuş ve önümüzdeki günlerde zirve hazırlıklarını yürütmek üzere bir çalışma grubunun toplanması kararlaştırılmıştır. Toplantımızda, yönetim kurulu üyemiz psikolog Şebnem Dal Üzülmez; psikoloji biliminin ilkeleri çerçevesinde, modern yaşamın karmaşası ve özellikle de iş yaşamının yoğunluğu içerisinde bulunan bireylerin, stres ve kaygıya kapılma nedenlerini ve bu sorunlarla nasıl baş edilebileceğini bilimsel verilerle anlatmış, her birimiz için çok önemli bilgiler vermiştir. Genel sekreterliğimiz tarafından yürütülen; bütün dernek üyelerimizin iletişim ve de iş kollarına dair bilgilerin kendi onayları alınarak ortak bir veri havuzunda toplanması ve bu yolla da üyelerimiz arasındaki iletişimin kolaylaştırılarak, ticaretin ve işbirliğinin geliştirilmesi için hazırlık çalışmaları yapılan bilgi işlem sistemi ile gelinen nokta hakkında yönetim kurulumuz bilgilendirdi.

Küresel ekonominin ve de ülkemiz ekonomisinin çalkantılı bir süreçten geçtiği bu günlerde, güncel ekonomik gelişmelerin tartışılmasının toplantılarımızın sabit gündem maddesi olması fikri ortaya atılmış ve bu fikrin kabul görmesiyle de, ekonomi sohbeti bağlamında üyelerimiz görüş alışverişinde bulunulmuşlardır. Bu çerçevede; süregiden küresel yüksek enflasyonla mücadele için, dünyanın majör merkez bankalarının peş peşe agresif faiz artırımlarına gitmelerinin öteki deyişle sıkılaştırıcı para politikaları uygulamalarının, bu sefer de resesyon (durgunluk) ihtimalini gündeme getirmesi hatta daha ötesinde resesyonun somut belirtilerinin ortaya çıkmaya başlaması ve bu durumun ülkemize olası yansımaları değerlendirildi.  Yüzde 80 lere yaklaşan oldukça yüksek bir enflasyon oranıyla muadili olan gelişmekte ki ekonomilerden negatif ayrışan ülkemizde, Merkez Bankası’nın politika faizini arttırmaması, bu boşluğu ikame etmek üzere de BDDK ile birlikte makro ihtiyati adımlarla parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmaya yetmemesi dolayısıyla, kur artışlarının süreceği ve de büyük ölçüde kur artışından kaynaklanan enflasyonun hızını azaltsa da yükselmeye devam edeceği öngörülmüştür. A.B.D Merkez Bankası FED’in dün şahin tutumunu sürdürerek beklentilere paralel bir biçimde faizi 75 puan arttırması, bu oran piyasalarca fiyatlandığı için ülkemizde kısa vade de bir kur şoku yaratmayacaksa da, belirgin bir sıkılaştırma olduğundan kurlarındaki artış trendinin süreceği değerlendirilmiştir. İçerdeki kur artışlarının devam edeceği düşüncesi, zaten bozulmuş bulunan enflasyon beklentilerinin bu şekilde kalmasına ayrıca da muhtemel küresel resesyonun, dış talebi ister istemez düşürecek olmasının, ekonomi yönetiminin yeni ekonomi modelinin bel kemiğini oluşturan ihracatımızın, daralmasına neden olacağı ifade edildi” dedi. HABER MERKEZİ