GESIFED ÜYELERİ KUŞADASI’NDA BİR ARAYA GELDİ

Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) üyeleri Kuşadası Aydın’da bir araya geldi. Toplantıda 2022 yılı federasyon çalışmaları paylaşılırken, 2023 yılı hakkında beklentiler konuşuldu.

GESİFED Başkanı Oktay Mersin ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Kuşadası Belediyesi Başkan Vekili Oğuzhan Turan, Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent İlbahar, KALDER İzmir Şube Başkanı Dr. Senem Kılıç, AKP ilçe Başkan Yardımcısı Aras Öztaş, KUGİAD Geçmiş Dönem Başkanları ve KUGİAD üyelerinin katılımları “GESİFED – Basın Mensupları Buluşması” Kuşadası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda GESİFED Başkanı Oktay Mersin tarafından federasyon çalışmaları hakkında bilgi paylaşıldı ve 2022 yılının değerlendirmesi ve 2023 yılından beklentiler çerçevesinde değerlendirme yaparak sözlerine devam etti.

Başkan Mersin 2022 yılının değerlendirilmesi kapsamında; “Tedarik zincirinde devam eden aksamalar, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji fiyatlarındaki artış ve Avrupa’ya Rusya tarafından uygulanan arz kısıtlamaları nedeniyle AB’nin resesyon riski ile karşı karşıyayız. Uluslararası kuruluşlar 2023 küresel büyüme için bir resesyon tahmini yapmasa da önümüzdeki yıl büyüme oranlarının düşük seviyede olacağını değerlendiriyor. Özellikle ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan AB başta olmak üzere dış ticaret pazarlarımızda görülecek resesyon, ihracat ürünlerimize yönelik talebin güçsüzleşmesine yol açabilir. Bu nedenle markalı, yüksek katma değerli üretim ve yüksek katma değerli ihracatı önceliklendiren, sanayi odaklı bir ekonomik modele geçmemiz büyük önem arz ediyor.”  dedi.

“ENFLASYON-ÜCRET’ SARMALINDAN DA ÇIKMALIYIZ”

OECD ve IMF 2023 yılında Türkiye’de yüzde 3’lük büyüme öngördüğünü söyleyen GESİFED Başkanı Oktay Mersin konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizim beklentimiz de yüzde 3 ila 4 arasında. Ancak ülkemizin sürdürülebilir kalkınması, kaliteli büyümesi, bunlarla birlikte istihdamın korunup gelişmesi için yüzde 5 ve üzeri büyümeyi kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için de yaklaşık 10 senedir ısrarla üzerinde durduğumuz enflasyon-faiz-kur’ sarmalı ile birlikte ‘enflasyon-ücret’ sarmalından da çıkmalıyız. Özellikle enflasyon sorununu çözmeden yapılacak asgari ücret zammı çalışanların refah ve alım gücünü artırmayacaktır. Ticaret savaşlarından enerji krizine birçok dış sorunun yaşandığı bu dönemde ülkemiz, özellikle KOBİ’lerimiz açısından önemli bir yatırım üssüne dönüşebilir. Ayrıca 30 milyona ulaşan genç nüfusumuz, gelişen deniz, hava ve kara ulaşımımız, uluslararası kurumlar ile olan güvenli ilişkimiz ve ciddi verimlilik potansiyeli taşıyan üretim yapımızla orta vadede küresel üretimdeki payımızı artırabiliriz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, aynı ufka ve hatta ötesine yeniden bakabiliriz.”

Buluşma ardından Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı - Turizm ve Seyahat konusunda uzman Fehmi Köfteoğlu’nun konuk olduğu “Türkiye Ekonomisi ve Turizmin Projeksiyonu” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi ardından 24-25 Şubat tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Ege Bölgesi Kariyer Fuarı (EGEKAF’23) hakkında PAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ensar Yeşilyurt, Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Kariyer Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi M. Ulaş Koyuncuoğlu tarafından bilgi aktarıldı. HABER MERKEZİ