Halk arasında söylenen “İster zengin ol, ister fukara yemekten sonra yak bir sigara!”sözünün hangi şair veya şair tabiatlı birine ait olduğu bilinmese de bu şiirimsi ifadenin birçok insanın sigaraya başlamasına vesile olduğu, sonrasında da çeşitli hastalıkların pençesinde kıvrandırdığı hatta ölüme kadar sürüklediği bilinen bir gerçektir.
Sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri oldukça fazladır. Vücudun temiz hava alıp vermesini sağlayan ciğerleri tahrip etmesi, kan dolaşımı ağını oluşturan damarları tıkaması, sigaranın başlıca fizyolojik zararları olarak belirtilebilir. Bünyedeki bu tahribatlar sonucu; solunum yolu rahatsızlıkları, damar tıkanıklıkları, deri dökülmeleri, kanser riskinin artması ve daha nice sorunlar insan sağlığını ciddi boyutta tehdit eder.
Sigara bağımlısı insanların psikolojilerinde de çeşitli davranış bozuklukları görülür. Sinir sisteminin alt üst olması sonucu davranışların kontrolden çıkması, refleks zayıflaması psikolojik dengenin bozulduğunun belirtilerindendir. Tiryaki diye adlandırılan sigara bağımlılarının herhangi bir sebeple sigara içmediklerinde; tansiyonlarının yükseldiği, dillerinin sürçtüğü, aşırı sinirlilik halleri gösterdikleri ve ileri aşamada saldırganlığa yöneldikleri görülmektedir. Sigaranın vücutta oluşturduğu bağımlılıktan kaynaklanan bu kriz belirtileri, insanın sigara karşısında aciz duruma düştüğünün göstergeleridir.
İnsanoğlu; kendi ürettiği sigarayı kendine efendi yapmış, kendisini de köle durumuna düşürmüştür. Bütün bu olumsuzlukları da, rahatlatma adına yaptığını söylemektedir. Dumanını yel, parasını el alırken zehrinin de sigara içene kalması acaba hangi mantıkla izah edilebilir? Yine çeşitli sorunların rahatlatıcısı olarak görülen sigaranın her yönden asıl sorun yani “Yılanın başı” olduğu gerçeği niye görmezlikten gelinir?
Babam rahmetlinin ilk yetişme dönemlerimde: “Oğlum; içki iç, kumar oyna fakat sigaradan uzak dur!” şeklindeki uyarısını, o günlerin toyluğuyla anlamsız ve abartılı bulurdum. İçki, kumar ve diğer kötü alışkanlıklar yanında, sigaranın daha masum ve kabul görür bir alışkanlık olduğunu düşünürdüm. Yıllar geçtikçe çevremdeki çoğu insanın sağlığını tehlikeye sokan dahası ölüme götüren sigaranın ne denli acımasız bir illet olduğunu görerek, bu uyarının önemini kavradım.
Dünyada sağlıklı bir nefes alabilmenin dışında insan açısından daha önemli başka ne olabilir ki? İnsan, yaşadığı hayat sürecinde çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Hassas bir varlık olmasından dolayı, kendisinin ve diğer insanların çeşitli sıkıntılarına üzülüp, karamsarlığa hatta yılgınlığa düşebilir. İnsanın irade gücü ve sağlığını koruyup varlığını sürdürme bilinci, karşılaşılabileceği her türlü sorunun üstesinden gelmesini sağlar. Yeter ki; maddi manevi sıkıntıların çözüm kaynağını sigara veya uyuşturucularda aramasın ve sağlığını her şeyin üstünde tutsun.
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/ Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” veciz sözüyle Kanuni Sultan Süleyman; insan sağlığının her şeyden önemli olduğu gerçeğini, güçlü ve kalıcı bir ifadeyle günümüz ve sonrası kuşak insanlarına seslenerek dile getirmiştir.
Sanat, eğitici olmasa da uyarıcı ve insanlığı gözetir bir çizgide olmalı; sanatçılar da, kitleleri yarınlara taşıyıcı olumlu mesajlar vermelidir. Bu noktadan hareketle yazımızı insanları sigaraya yönelten şiirimsi söyleyişe gönderme yaparak bitirirken, bütün okurlarımıza sigarasız sağlıklı günler dileriz.
GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025ÇEVRE
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GENEL
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GENEL
15 Ocak 2025YAZARLAR
15 Ocak 2025ÇEVRE
15 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.