Başkan Hatipoğlu, “Toprak canlı varlıktır. Dünya üzerindeki tüm canlıların yüzde 25’inden fazlası toprağın içerisinde bulunmaktadır. Birkaç yüz gram ağırlığındaki sağlıklı toprağın içinde milyarlarca bakteri, kilometrelerce uzunluğunda mantar miseli, on binlerce protist, binlerce nematod, yüzlerce böcek, solucanlar ve bitkilerin kökleri bulunur. Anızları yakarak bunları yok ediyoruz. Yakmakla toprağı karbona dönüştürüp verimsiz hale getiriyoruz. Verim almak içinde gübre, toprak besleyiciler kullanmak zorunda kalınıyor. Girdi maliyetleri arttırdığı için çiftçiler üretimlerini pahalı hale getiriyorlar” dedi.
Başkan Hatipoğlu açıklamasında, toprağın yenilenebilir kaynak olmadığını, içerdiği organik maddeler mikroorganizma ve hayvanlar ile birlikte biyolojik bir üretim aracını döndüğünü belirterek, “Anız yakarak besin kaybı, çölleşme, iklim değişikliği, erozyon, çeşitlilik kaybı, kirlilik ve aşırı tuzluluk gibi toprağı tehdit eden, verimsizleştiren etkenlerin verdiği zararların etkisini arttırmasına katkı yapıyoruz. Toprağı tekrar üretimi hazırlamak için tarım kimyasalları kullanarak pahalı üretim yapmak zorunda kalıyoruz. Üretim sürecindeki kısır döngüyü kırmak için çiftçiler olarak anız yakmayı bırakarak, topraktaki organik maddeyi artırıcı yöntemlerle yapılan sürdürülebilir tarım uygulamalarına dönmeliyiz” çağrısı yaptı. Hüseyin ÖZMEN
GÜNDEM
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025ÇEVRE
16 Ocak 2025EKONOMİ
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025GENEL
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025GENEL
16 Ocak 2025YAZARLAR
16 Ocak 2025ÇEVRE
16 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.