İNŞAAT SEKTÖRÜNE NEFES OLUYOR

İnşaat sektöründe kullanılan demir makaslarının tamiratını yapan Feridun Kadıoğlu mesleğin son temsilcilerinden. Kaleiçi’nde bulunan iş yeri 40 yıldır usta ellerle işletilmeye devam ediyor.

İnşaat sektörünün temelini oluşturan demirlerin kesilmesi için üretilen demir makaslarının tek tamir noktası Denizli Kaleiçi’nde bulunuyor. Demir makaslarının tamiratını özenle yaparak inşaat sektörüne nefes olan esnaf Feridun Kadıoğlu; “5 nesildir demircilik işiyle uğraşıyoruz. Bu meslek bana babamdan miras kaldı. Mesleğimi severek yapıyorum. Çevre illerden de körelmiş, bozulmuş makaslar iş yerimize gönderiliyor. Bazen arabalarına doldurup getiriyorlar, bazen kargo ile gönderiyorlar ben de ince işçilikle tamiratını yaparak geri gönderiyorum. Bir de inşaat sektöründe sıkça kullanılan beton kerpeteni var. Denizli’de beton kerpeteninin bilemesini yapan tek adres iş yerimiz. Mesleğimi gücümün yettiği yere kadar devam ettireceğim” dedi.

“TEKNOLOJİ GELENEKSEL MESLEKLERİ ETKİLİYOR”

Sanayi üretimi hidrolik makasların işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Kadıoğlu “Sanayi, inşaat, tekstil gibi birçok sektörde makineler kullanılıyor, bu da geleneksel mesleklere olan ihtiyacı azaltıyor. Bizim sektörümüzde de durum böyle. Son yıllarda hidrolik makaslar kullanılmaya başlandı. Bu durum bizim işlerimizi bir noktada olumsuz etkiliyor. Evet hidrolik makaslar daha kısa sürede daha fazla iş yapıyor. Aynı zamanda bozulunca malzemeleri üreten firmalar tarafından temin ediliyor. Ama demir makasları da kullanılmaya devam ediyor. Ben de el işçiliğimle ustalığın incelikleriyle tamir ediyorum ve sorunsuz bir şekilde kullanılacak düzeyde teslim ediyorum” diye konuştu.

“MESLEĞİ DEVREDEBİLECEĞİM BİRİ YOK”

Mesleği öğrenmek için gençlerin kapısını çalmadığına dikkat çeken Kadıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Eskiden okuluna devam etmek istemeyen gençler mesleğe yönlendirilirdi. Geleneksel mesleklerin neredeyse hepsi bu şekilde günümüze kadar ulaştı. Bizler öğrenmeye hevesliydik. Babamdan mesleğin inceliklerini öğrendim ve o şekilde de devam ediyorum. En azından yaz tatillerinde bir genç gelsin mesleği ona öğreteyim istiyorum. Gelecek kuşaklara aktarılmasında bir katkım olsun istiyorum. Ama öğrenmek için ne gelen var ne giden.”

Durdu KARADEMİR - ÖZEL HABER