İZMİR KARABAĞLAR KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ
2458 okunma

İZMİR KARABAĞLAR KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ

ABONE OL
03/06/2022 17:02
İZMİR KARABAĞLAR KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Karabağlar’da emekli ve yaşlıların çözüm önerileri paneli 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 11:00 – 15:30 arası yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunuşunun ardından Doç. Dr. Sevnaz Şahin moderatörlüğünde başlayan panel, Psikolog Mevlüt Ülgen’in ‘Yaşlı Dostu Toplum ve Kent’ hakkındaki konuşmasıyla devam etti. Sosyal Hizmet Uzmanı Hüseyin Dadak‘ın Karabağlar’da ‘Emekli ve Yaşlıların Güçlendirilmesi/Sosyal Boyut’ hakkındaki konuşmasının ardından katılımcılar için hazırlanan kokteyl ile panele ara verildi. Sıcak bir ortam ve sohbet içinde geçen kokteylin ardından panel kaldığı yerden devam etti.
Doç. Dr. Sevnaz Şahin (Ege Üniversitesi Geriatri Bölümü, Ege Geriatri Derneği Başkanı) Emekli ve Yaşlıların Güçlendirilmesi/Sağlık Boyutu hakkındaki sunumunda: ‘Ben yaşlı sorunları tanımını reddediyorum. Çünkü doktora öğrencilerim de bilirler, böyle bir sunum aslında mantığıma aykırı çünkü yaşlılığı bir sorun olarak algılarsınız. Yaşlılık bir sorun değil, artısı ve eksisi var. Yaşlanmazsanız ölmek gerekiyor o zaman genç yaşta öleceğiz. Neden insan ömrü uzadı artık daha erken tanı konuluyor. Bilinçler arttı, sağlıklı yaşamla ilgili, sigara kullanımı azaldı. Tedavi yöntemlerimiz var bu çok büyük bir başarı. Yaşlılık niye sorun olsun ki? Buna sorun olarak bakmak maalesef ki negatif bakış açısı, birçok şeye yansıyor diye düşünüyorum.’ diyerek konuşmasına devam etti. ‘Ben aslında kutsalı da reddediyorum çünkü kutsal olan bir şeyi kenara koyarsınız dokunmazsınız, sarmalarsınız. Toplumumuzda aktif yaşlanmayı engelleyen en büyük etken bu. Yaşlımızı bir kenara kutsal olarak koymamamız gerekiyor tam tersi onların tecrübesinden yararlanmalıyız, donanımlarından yararlanmalıyız. Yaşlı saygınlık o saygınlığını yerine getirmek için uğraşabiliriz, toplum olarak aktif olmalı hayatın içinde olmalı. Emekli olan kişinin esnek emekliliğin tecrübelerini aktarması ve güçlendirilmesi olduğu için sosyal güçlendirmede ben bu çok önemli diye düşünüyorum. Aslında güçlendirilmeye ihtiyacınız yok sizin gücünüzü fark etmek zorundasınız. Oy kullananların arasında yaşlıların oranı yüzde yirmi beş. Her şeyi değiştirebilecek gücünüz var o nedenle sadece belki gücü fark etmeye ihtiyacınız var. Bu toplantılarla belki bunun altını çizebiliriz. Özellikle onu vurgulamak istiyorum her yaşlı bilinç 60 yaşında yatağa bağlı yaşlı olabilirsiniz ama 90 yaşında gelip burada bizi dinleyip önerilerde de bulunabilirsiniz. Polikliniğimize gelen 98 yaşında hastalarım var. Kendisi buluyor, geliyor, muayene oluyor, kızının elektrik faturasını o yatırıyor. Yaşlıları genellemek yaşlıların şuna ihtiyacı var buna ihtiyacı var demek yapılabilecek en büyük hata. Yaşlılık sorunları değil de yaşlılık ihtiyaçları önemli aslında. Biz yaşlıyı ne kadar tanıyoruz? Ah ah ah vah vah vah, işte ölüme yakın dönem hayır artıları da var eksileri de var ne istiyor, yaşlı ihtiyaçlarını bilirsek işte o zaman aktif yaşlıyı sağlayabiliriz. Yaşlı sorunlarına değil yaşlının beklentilerine bu konuya yoğunlaşmalıyız. Sağlıklı kalmak bedenimize bakmak son derece önemli yaşlanınca yapılacak bir şey değil bu toplum olarak egzersiz alışkanlığımız yok hayatımızın bir parçası değil sağlıklı yaşam için bu gerekli. Egzersiz, kanserden koruyor, kalp hastalığından koruyor, şekerden koruyor, depresyondan koruyor. Eyleme geçtiğinizde, hareket ettiğinizde enerji geliyor, obeziteden koruyor, uyku bozukluğundan koruyor, düşmelerden koruyor. Motivasyon çok önemli bizim üçüncü yaş üniversitemizde yogadan halk oyunlarına ileri yaşlara hizmet veriyoruz.’
Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmasında oldukça faydalı bilgiler ve tavsiyeler sundu. Yaşlılarda çok ciddi bir potansiyel ve yaratıcılık var diyen Sevnaz Şahin üçüncü yaş mezunlarının cübbelerle mezun olduklarını, böyle bir okulun amacının aktif sağlıklı yaşlanma için ileri yaş gereğinde ışık olmak aslında, sadece sağlık değil felsefe, sosyoloji, iletişim, psikoloji dersleri alındı, yogalar yapıldı, halk dansları yapıldı diyerek konuşmasının ardından Buğçe Baybaş’ı Emekli ve Yaşlılarda Dijital Dünya sunumunu yapması için davet etti. Baybaş dijital dünyanın çok geniş bir alan olduğundan bahsedip sınırlı bir sürede ancak yeni yaşta dijital dünyaya uyumdan bahsedebiliriz diyerek adaptasyon konusuna değindi. İleri yaşlarında dijital dünyaya uyumu ve kullanma oranının arttığının mutluluk verici olduğunu vurguladı. Yaşam boyu öğrenmek üzere üçüncü yaş üniversitesinin ileri yaştaki faydasından ve Alzheimer ve MS hastalığının engellediğinden bahsetti. Konuşmasının bitiminde sunumunu yapmak için sözü alan Selami Ercan ‘Emekli Yaşlılarda Çalışma Yaşamı’ ile ilgili sunumunu yaptı. ‘İleri yaşların emekli ve yaşlılıktan sonra hayattan çekilmelerinden, işten, yaşıtlarından, hayattan çekilmelerinden, çocuklarından uzaklaşmaları, toplumdan ve ekonomik alanlardan uzakta kalmaları, dünyada ve Türkiye’de uzayan yaşam süreleriyle birlikte aktif ve üretken bir yaşam tarzı yaşlı ya da yaşlanan algısını değiştirir.’ dedi. Selami Ercan’ın konuşmasının ardından konuşmacılara verilen teşekkür belgesi sunumundan sonra panel sona erdi.
Sevgiyle, hoşça ve güzelliklerle kalın…

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!