Denizli’nin dokumalarıyla ünlü Buldan ilçesinde, havlu üreticileri gelişen teknolojiye rağmen tarihi kara tezgâhlardan vazgeçmiyor. İlçede ustalar tarafından tarihi kara tezgâhlarda el emeği göz nuru sınırlı sayıda dokunan otantik havluları doğallığı isteyen müşteriler daha çok talep ediyor. Doğal boyalarla yüzde 100 pamuk ipliğinin renklendirilmesiyle kara tezgâhlarda ustalar tarafından dokunan farklı ebatlardaki havlular dükkân önlerinde açılan stantlarda kısa sürede satılıyor. Kendisini de yıllarca kara tezgâhlarda havlu dokuduğunu farklı ustalara havlu dokutturduğunu anlatan Hasan Coşan, “Buldan dokuması, tarihte eski bir dokumadır. Biz tabi çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz. Hatta büyüklerimizin bize öğrettiği şöyle bir söz vardı, sabah kalktığımızda, işin başına geçtiğimizde besmeleyi çektikten sonra el bizim elimiz değil ustamızın, pirimizin elleridir diye güne başlarız. Genç Osman’ın gömleği, Barbaros Hayrettin Paşa’nın omuz şalı, Yıldırım Bayezid Han’ın kızının gelinliği dahil Buldan’da dokunmuştur. Buldan dokuması, çok eskiye dayanan bir dokumadır. Biz hala daha eski gelenek ve görenekleri yaşatmak için mahalle arasındaki dokuma tezgâhlarını, el dokumalarını devam ettirmekteyiz” dedi.
TEKNOLOJİYE DİRENİYORUZ
Her gün gelişen teknolojiye inat kara tezgâhtan hiç vazgeçmediklerine dikkat çeken Hasan Coşan, “Bunu dokuyan da çok az insan kaldı, bunun sebebi de teknolojinin getirdiği hızlı üretimdir. Hızlı üretim de el dokumasından haftada 20 tane üretirken, otomatik tezgâhlarda dokumalarda bin tane üretirsiniz. Onun için el dokuması çok eskiye dayanır ama tabii günümüzün hızlı üretimlerinden sonra bunlar yavaş yavaş azaldı. El dokumasını isteyenler oluyor. Çünkü el dokuması deyince havlular, şallar yüzde 100 pamuktan yapılmaktadır. Biz teknolojiye ayak uydurmak için seri üretime geçtik. Komşularımız yakınlarımız hala daha bu tür dokumaları devam ettirmektedir. Önümüzdeki günlerde kaymakamlık, belediye, halk eğitim merkezi öncülüğünde omuz şalı, boyun atkısı gibi işler de yardımcı olurlarsa bu üretimler devam eder. Dışarıdan gelen isimler hala el dokumasına devam ediyor, çünkü ipliği farklı ve daha kaliteli. İplikten dokunan şallar tercih ediliyor. Buldanlı olarak bunların devam etmesini biz de istiyoruz ama günümüz şartlarından dolayı teknolojiye ayak uyduruyoruz” dedi. Salih ÖZTÜRK
GÜNDEM
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024ÇEVRE
04 Aralık 2024EKONOMİ
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024GENEL
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024GENEL
04 Aralık 2024YAZARLAR
04 Aralık 2024ÇEVRE
04 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.