KARİYER SOHBETLERİNİN KONUĞU MEMİŞOĞLU OLDU
Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) Dış Ticaret Bölümü Kariyer Planlama dersi kapsamında düzenlediği “Kariyer Sohbetleri” etkinliğinin üçüncüsünde Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu öğrencilerle buluştu.
Kariyer sohbeti etkinliğine bölüm hocalarının yanı sıra meslek yüksekokulu ve diğer fakülte hocaları ve uygulama ve araştırma merkezlerin yöneticileri ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi. Kendi kariyer sürecini öğrencilerle paylaşarak sözlerine başlayan Hüseyin Memişoğlu; çalışma hayatına oldukça küçük yaşlarda, Denizli’de babasının iş yerinde başladığını, Üniversite yıllarına kadar okul ve işi birlikte yürüttüğünü belirterek, bu yıllarda sevdiği iş ve aile mesleği olan ticarete atıldığını dile getirdi. Sahip olduğu ve aile bireyleriyle yürüttüğü işletmeler ve bu süreçte 6 yıldır devam ettirdiği İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığına ilişkin önemli bilgiler aktardı. Denizli’nin Türkiye ihracat sıralamasında 9. sırada yer aldığını aktaran Memişoğlu, üst sıralardaki illere kıyasla Denizli’de ihracatın çok çeşitli ürünlerle bu sırayı elde ettiğinin, tabana yayılmış bir ihracat yapısı olduğunun altını çizdi. 2023 yılında Denizli olarak 185 ülkeye 1700 firma 3000’e yakın ayrı kalemde ihracat yapıldığını dile getiren DENİB Başkanı, bu ihracatının %33’nün tekstil olduğun bu kalemi kablo, demir, çelik, gıda, mermer ve makinenin takip ettiğini belirtti. Öğrencilerimizin kariyer yolunu aydınlatmak için değerli bilgiler paylaşan Hüseyin Memişoğlu, DENİB için KPSS ile işe alımlarda belirli sayıda adayın mülakata çağrılarak görüşme yapıldığını, özgeçmişlerin değerlendirildiğini ancak en mühim olanın bireyin ortaya koyduğu tavır ve kişiliğin yanı sıra takım çalışmasına uygunluğu olduğunu belirtti. Kendi işletmesi içinde benzer kriterleri dikkate aldığını dile getiren Memişoğlu, “bireyin davranışları, kapasitesini kullanabilen iyi bir insan olması değerlendirme kriterlerimiz arasındadır; işletme içi işleyişe adapte olan, insan ilişkileri güçlü bireylere odaklanıyoruz” dedi.
Stajyer alım süreçlerine de değinen Memişoğlu; önceliklerinin gerçekten staj yapmak isteyen, yani işi gerçekten öğrenmek isteyen adaylar olduğunu ve bunu açık bir şekilde adaylar ile konuştuklarını belirtti. Ayrıca “kısa bir süre için gelen stajyerlere büyük işler vermiyoruz. Çünkü gümrükleme süreçlerinde yapılan basit bir hata eğer gözden kaçarsa, bunun hukuki yaptırımı yani ağır cezaları bulunmaktadır. Bu açıdan stajyerleri bilgilendiriyoruz. Ancak stajyerlerin ‘gözü ve kulağı hırsız olacak’ ve stajyerlik süresince insan ilişkilerini gözlemleyip iletişim nasıl kurulur, işletmede işler nasıl ilerler gözlemleyip öğrenecekler. Çünkü nereye giderseniz gidin, iletişim ve insan ilişkileri önemlidir. Her yerde işlerinizi kolaylaştıran ve zorlaştıran benzer insanlar bulunacaktır. İnsanlardan kaçamayız onlarla iletişim kurmayı öğrenmek zorundayız. Deneyim edinmek için de sizlerin çaba sarf etmesi gerekli. Örneğin bizde staj yapan üç kişi bizimle çalışmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Dış ticaret alanında çalışacaklar için genel olarak iki kariyer yolu olabileceğini belirten Memişoğlu; “Bir grubun dış ticaret, gümrükleme gibi süreçlerin evraklarını takip eden masa başı çalışanlardan, diğer grubun ise daha çok sahada vakit geçiren, pazarlama çalışmalarını yürüten kişiler olduğunu belirterek; doğru insanı, doğru pozisyonda çalıştırmanın önemine dikkat çekti. “Kâğıt kalemi seviyorsanız ihracatçı olarak çalışabilirsiniz. Pazarlama yapabilmek içinde müşteriye elindeki malın ihtiyaç olduğunu hissettirip aldırabilmek gerekir. Bunu yapabilmek için de ürünü iyi tanımak önemli. Bu alanda staj yapanların ise ekstra çalışması gerek çünkü ancak ürünü iyi tanıyanlar onu iyi pazarlayabilirler. Doğru alanda çalışabilmek için iş ve staj başvurularında herkes kendini doğru ifade edebilmelidir ki doğru alana yönlendirilebilsin.” ifadesinde bulundu.
Babasıyla yürüttüğü iş yaşamında babasının ‘sonranın sonu yoktur’ sözünü benimseyip hayatında ertelememeyi ilke edindiğini de belirten Hüseyin Memişoğlu, öğrencilerimize bu yaşlarının çok değerli olduğunu gençken birçok iş yapılabileceklerini çünkü zamanla bedensel ve zihinsel kapasitelerinin azalacağını; bu nedenle öğrenim döneminde genel kültür sahibi olmak, insan network oluşturmak, donanımlı hale gelmenin çok önemli olduğunu dile getirdi. Ayrıca “genç yaşta çıraklık yapılabilir ve zamanla işte usta olunabilir. Ancak çıraklık yapılmayan hiçbir işin ustalığı yapılmaz” diyerek emeğin, stajın ve çıraklığın önemini vurguladı. Bunların yanında dil öğrenmenin de önemine dikkat çeken DENİB Başkanı; İngilizce ve İspanyolca en yaygın iki dil olduğu belirtti.
Soru cevap bölümüne geçmeden önce öğrencilere; ebeveynlerinin vermek istedikleri para kazanma, hayatta ve ayakta kalma çabalarını anlamalarını ve onların da gelecekte çocukları için bunu felsefeyi edinmelerini, bol kitap okumalarını çünkü kitap okumanın, yaşanmışlıklar ve hayat hikâyeleri sunduğunu yani her kitabın farklı bakış açısı demek olduğunu, çözüm odaklı olmaları ve karşılarına çıkan sorunlara özgü çözümler üretmeleri gerektiğini, karşılarına sürekli fırsatların çıkmayacağını o nedenle bir fırsat yakaladıklarında bunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini, ihtiyacı keşfedenin ilişkiyi yöneteceğini hatırlatarak konuşmasını tamamladı. Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu’na, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nergis Biray tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. HABER MERKEZİ