Zamana direnen mesleklerden olan saat tamirciliği ustalar sayesinde her şeye rağmen devam ediyor. Kırk yıldır mesleğin içinde olan Hüdai Cura, çocukluğunda girdiği mesleğe günümüzde devam ediyor. Teknolojiye yenik düştüklerini ancak her türlü olumsuzluğa rağmen zamana direndiklerini söyleyen Cura; “Eskiden saat vazgeçilmez bir tutkuydu. Saatçilik mesleği özellikle bir dönemin parlayan yıldızıydı. 80’li ve 90’lı yıllar sektörümüz açısından önemli yıllardı. Saat tamircileri olarak yoğun mesai harcıyorduk. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte zanaatkârlıkta bitiyor. Başta ucuz ve pilli saatlerin piyasada çok olmasından dolayı mekanik işçilik durma noktasına geldi” diye konuştu.
“ESNAF AZALDIKÇA MESLEĞİMİZ DEĞERLENECEK”
Denizli’de bu mesleği yapan kişi sayısının azalmasıyla birlikte aranan bir mesleğe dönüşmeye başladığını dikkat çeken Cura; “Artık eski ustaların bu işi bırakmasıyla birlikte yavaş yavaş esnaf sayısında da azalma yaşanıyor. Esnaf sayısı azaldıkça mesleğimiz kıymete binecektir. Buda mesleğin aranır hale gelmesine yol açıyor. Fakat bu işi yapacak eleman olmadığı için sektörde bitme noktası geliyor. İnsanlar para kazamadığı için bu sektöre girmek istemiyor. Saatçilik mesleğinin çıraklık eğitimde yön verilmesi gençlere özendirilmesi gerekiyor” dedi.
Saatin tutku işi olduğundan söz eden Cura; “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte saate olan ilgi azalsa da Saat bir tutku işidir. Hala saat müdavimleri var. Bizde esnaflar olarak onlardan geçinmeye çalışıyoruz” dedi.
Abdullah GÖNÜLTAŞ-ÖZEL HABER
GÜNDEM
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024ÇEVRE
21 Aralık 2024EKONOMİ
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024YAZARLAR
21 Aralık 2024ÇEVRE
21 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.