KORONA VİRÜS’ÜN MERMER SEKTÖRÜNE ETKİSİ NE OLDU?
Denizli’nin mermerde dünyada söz sahibi olduğunu söyleyen Şafak, pandemi sürecinde mermer sektörünün de etkilendiğini amaihracatın devam etmesiyle ülkeye döviz girişinin sağlandığınısöyledi.

KORONA VİRÜS’ÜN MERMER SEKTÖRÜNEETKİSİNE OLDU?
Dünyayı ele geçiren korona virüs pandemisi birçok alanda iş kolunun gerilemesine sebep olsa da bazı sektörlerin dolaylı yolla etkilenmesine sebep oldu. Denizli ekonomisinde önemli alanlardan biri olan mermer sektörü pandemi sürecinde ihracatını durdurmayan alanlardan biri oldu. Peki mermer sektöründe son durum ne? Ne gibi gelişmeler yaşandı? Merak edilenleri, Aytu Doğal Taş Mermer Madenfirmasıkurucusu Ayşen Şafak’a sorduk. Şafak, Horoz Gazetesi Muhabiri Fatma Tunçer’in sorularını yanıtladı.
Denizli’nin mermerde dünyada söz sahibi olduğunu söyleyen Şafak, pandemi sürecinde mermer sektörünün de etkilendiğini amaihracatın devam etmesiyle ülkeye döviz girişinin sağlandığınısöyledi.
ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Yedi yıldır mermer sektörünün içinde olan, Aytu Doğal Taş Firmasının kurucu ortaklarından Ayşen Şafak ben. Avrupa ve Avustralya’ya doğal taş traverten, mermer ihraç ediyoruz. Kadın ve Genç girişimci olarak bugüne kadar hiçbir devlet yardımı veya kredisi almadan yoluma devam edenlerdenim. Tabii bu konuda Devletin ihracatçılara vermiş olduğu imkanları da göz ardı edemem. Büyük ölçekte bir şirket değiliz. Fakat işimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Bu nedenle gerek yurtiçi piyasa gerekse yurtdışı pazarlarda herkes iş etiğimin nasıl olduğunu çok iyi bilir.
DENİZLİ'DE MERMER İHRACATI ÖNEMLİ KAYNAKLARDAN BİRİ. SİZ DE BU SEKTÖRÜN TEMSİLCİLERİNDEN BİRİSİNİZ. KORONA VİRÜS SÜRECİ VE SONRASINDA SEKTÖRÜN DURUM DEĞERLENDİRMESİNİ YAPABİLİR MİSİNİZ?
Korona süreci ülkemiz için oldukça zorluydu. Birçok sektör sizin de bildiğiniz gibi zor durumda kaldı. Fakat mermer sektörü bu süreçten çok fazla etkilenmeyen alanlardan biri oldu. Başlarda faaliyetlerini yavaşlatan veya geçici olarak fabrika üretim faaliyetlerini durduran yerler oldu. İşçilerin hasta olduğu zamanlarda da bütün bir vardiyanın çalıştırılmaması yer yer üretim kapasitesinin düşmesine neden oldu. Fakat bu süreçte yurtdışından talepler de arttı. Bunun sebebi Çin’deki navlun fiyatlarının fazlaca artması nedeniyle müşterilerin Türkiye’ye yönelmiş olması olabilir. Sonraki süreçte talebin çok olmasından dolayı fabrikalar ürünleri yetiştirmekte zorlandı. Kısacası biz bu süreçten siparişler anlamında çok fazla etkilenmedik. Bununla birlikte korona virüsün dünya çapında bir hastalık olması nedeniyle diğer sektörleri etkilemesinden dolayı teslim sürelerimiz gecikti. Konteynerler için gemilerde yer bulamadık, ekipman eksiklerinden dolayı yükleme yapamadık. Pandemi sürecine kadar yüklemelerimiz İzmir Limanı’ndan olurken bu süreçte tırları Gemlik veya Mersin limanlarına da göndermek zorunda kaldık.
BU SÜREÇTE AYRICA BİRÇOK ŞEYE ZAM GELDİ. MERMER SEKTÖRÜNDE DURUMLAR NASIL?
Aynı şekilde mermerlere de zam geldi. Birincil nedeni hammadde fiyatlarındaki artış. Tabii ki elektrik, su, benzin, işçilik maliyetleri arttı. Mermerleri koyduğumuz kasaların fiyatları yüzyılın en büyük artışını yaşamış olabilir. Nedenini tam olarak bilmiyorum ama orman yangınları olabilir. 80 lira olan kasalar şimdi 250 liraya yaklaşmış durumda. Benzindeki artışlar Denizli- İzmir vb. limanlara giden tır fiyatlarını da etkiledi. Bizim müşteriler özellikle Avrupa ve Avustralya’da. Onlar da bu zamlardan nasibini aldı. Müşterileri fiyat artışlarına alıştırmaya çalışırken, bağlı bulundukları lojistik firmaları da navlun fiyatlarını artırdı. Fiyatların bu şekilde artmasından memnun değilim. Müşteriler de memnun değil. Kısacası diğer sektörlere göre pek etkilenmemiş olsak da belli başlı sıkıntılarla uğraşmaya devam ediyoruz.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KÖTÜYE GİTMESİNDE İHRACATTA İŞLERİN GÜÇLEŞMESİNE SEBEP OLAN DURUMLAR VAR MI VARSA BUNLAR NELER?
Bir kere Türkiye ekonomisinin kötüye gitmesi hiç kimsenin işine gelmez. İhracat yapmaya, Türkiye’ye döviz getirmeye devam ediyoruz. Fakat Türkiye zor durumlara düşerse, ihracat yapmak da güçleşir. İhracat geniş kapsamlı bir süreç. Taş ocağından blokların getirilip fabrikada kesilmesinden, bitmiş ürünlerin kasalanıp tırlarla limana götürülmesi, ürünlerin limanda konteynerlere, konteynerlerin da gemilere yerleştirilerek çeşitli ülkelere ve o ülkelerdeki müşterilerin depolarına kadar olan bir süreçten bahsediyoruz. İhracatı gerçekleştirmek için birçok yerle birlikte hareket etmek zorundayız. Ekonomi kötüye giderse hepimiz eninde sonunda etkileniriz. Dövizin çıkması bir nevi ihracatçılar için iyi. Ama uzun vadede bu şekilde çıktığı takdirde ülke zor durumda kalır. Ülkesini seven biri olarak bu durumun bir an önce atlatılmasını diliyorum. Ama Türkiye güçlü ve üretici bir ülke. Uzun vadede üretimi artırır, tarıma, eğitime ve teknolojiye daha önem verirse dövizin etkilerine maruz kalmaz. Umarım bu konuda gereken reformlar bir an önce yapılır.
Editör: Fatma TUNÇER / HABER MERKEZİ / Özel Haber