KUR’AN-I KERİM’DE CALUT, AHD-İ ATİK’TE GOLYAT NEDİR?
1023 okunma

KUR’AN-I KERİM’DE CALUT, AHD-İ ATİK’TE GOLYAT NEDİR?

ABONE OL
02/07/2022 17:19
KUR’AN-I KERİM’DE CALUT, AHD-İ ATİK’TE GOLYAT NEDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Kur’ân-ı Kerîm’de Câlût olarak isimlendirilen bu kişinin adı Ahd-i Atîk’te Golyat biçiminde geçmektedir. Talut, orduyla birlikte ayrıldığında dedi ki: ‘Doğrusu Allah sizi bir ırmakla imtihan edecektir. Kim bundan içerse, artık o benden değildir ve kim de -eliyle bir avuç alanlar hariç- onu tadmazsa bendendir. Küçük bir kısmı hariç (hepsi sudan) içti. O, kendisiyle beraber iman edenlerle (ırmağı) geçince onlar (geride kalanlar) : ‘Bugün bizim Calut’a ve ordusuna karşı (koyacak) gücümüz yok’ dediler. (O zaman) Muhakkak Allah’a kavuşacaklarını umanlar (şöyle) dediler: ‘Nice küçük topluluk, daha çok olan bir topluluğa Allah’ın izniyle galib gelmiştir; Allah sabredenlerle beraberdir.’ (BAKARA SURESİ / 249) Filistî kavminden (İbr. peliştîm) ve Gat kentinden olan Golyat iri cüssesi sebebiyle âdeta dev suretiyle tasvir edilmekte, onun Refaîm denilen ve devâsâ cüsseleriyle meşhur olan ırkın bir bakiyesi olduğuna inanılmaktadır (Tesniye, 2/11; II. Samuel, 21/19-20; I. Tarihler, 20/8). Golyat’ın uzunluğu İbrânîce Ahd-i Atîk’e nazaran 6 arşın 1 karış (2,93 m.), Ahd-i Atîk’in Yunanca çevirisine ve yahudi tarihçisi F. Josephus’a nazaran ise 4 arşın 1 karıştır (2,03 m.) (I. Samuel, 17/4; Mangenot, DB2, III/1, s. 268). Kuşandığı zırhın yükü 5000 şekel tunç (ortalama 60 kilogram.), mızrağının ucundaki demirin tartısı ise 600 şekeldir (I. Samuel, 17/5-7).

Onlar, Calut ve ordusuna karşı meydana (savaşa) çıktıklarında, dediler ki: ‘Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır, adımlarımızı sabit kıl (kaydırma) ve kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.’ (BAKARA SURESİ / 250)

Bu meydan okuma kırk gün sürer, fakat İsrâil ordusundan asla kimse onun karşısına çıkmaya cüret edemez. Orduya katılan büyük kardeşlerini ziyaret için karargâha gelen delikanlı zamanlarında olan Dâvûd bu durumu görünce Golyat’ın karşısına çıkmak ister ve sapanıyla attığı taş ile onu alnından vurur, sonrasında da kılıçla başını keser (I. Samuel, 17).

Ahd-i Atîk’te Golyat’ın öldürülmesiyle ilgili olarak tutarsız bilgiler vardır. Bir yerde Golyat’ın Dâvûd tarafınca öldürülmüş olduğu belirtilirken (I. Samuel, 17/5051) diğeri bir yerde Gatlı Golyat’ı Elhanan’ın öldürmüş olduğu (II. Samuel, 21/19) bildirilmektedir. Öte taraftan Kitâb-ı Mukaddes’in İbrânîce nüshası ile Batı lisanlarına meydana getirilen çevirilerinde, “Beytülahmli Elhanan Gatlı Golyat’ı vurdu” denilirken Türkçe çevirisinde, “Beytülahmli Elhanan Gatlı Golyat’ın kardeşini vurdu” denilmektedir. Bu son tabir Ahd-i Atîk’in diğer bir kısmında de yer almıştır (I. Tarihler, 20/5). “Böylece onları, Allah’ın izniyle yenilgiye uğrattılar. Davud Calut’u öldürdü. Allah da ona mülk ve hikmet verdi; ona dilediğinden öğretti. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmı ile bir kısmını def’i (engellemesi) olmasaydı, yeryüzü mutlaka fesada uğrardı. Ancak Allah, alemlere karşı büyük fazl (ve ihsan) sahibidir. “(BAKARA SURESİ / 251)

Ahd-i Atîk: Hıristiyanlar, yahudilerin kutsal kitabına Ahd-i Atîk demektedirler. Onlara göre, Allah ile insanlar arasındaki son ahid Hz. Îsâ vasıtasıyla yapılmış olandır. Allah’ın selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!