Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Eğitim emekçilerinin maaşlarını bankalardan almaları sonucunda bankalar bunun karşılığında maaş müşterilerine promosyon adı verilen bir ödeme yapmaktadır. Bu ödemeler İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri başkanlığında oluşturulan bir komisyonun ihaleye çıkarak bankalardan teklif almasıyla resmiyet kazanır. İlimizde de taşra ilçelerimizin promosyon ihaleleri İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde hazırlanmaktadır. Denizli Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerini kapsayan sözleşme ihalesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 2021 Aralık ayı içinde gerçekleşti. Sendika temsilcilerinin gözlemci olduğu, yetkili sendikanın imza hakkı olduğu sözleşmeyi 3 dönemdir Ziraat Bankası alıyordu. Özel bankaların uzun yıllardır rekabetten uzak durduğu ihaleye özel bankalar da iyi hazırlık yaparak katıldılar. İhale öncesinde Eğitim-iş olarak okullarda düzenlediğimiz imza kampanyaları ve İl düzeyindeki girişimlerimizle eğitim emekçilerinin haklarını korumak için kamuoyu oluşturmuştuk. Öyle ki yıllarca yok pahasına sembolik düzeyde promosyon bedelleri aldık. Bizim paralarımızla milyonlarca lira paralar kazanan bankalar bunu adaletli bir şekilde paylaşmamıştı bizimle… Her iki ilçenin yaklaşık 11.000 eğitim emekçisi çalışanını kapsadı bu sözleşme. Yapı Kredi Bankası iki aşamalı ihaleyi kazanan taraf oldu. Çalışanlara 3 yıllık süreci kapsayacak şekilde peşin olarak 7760 lira + 500 liralık puan ödemesini kapsayan bu sözleşmenin promosyon ödemeleri Mart ayı içinde gerçekleşti.
Çalışan sayısına bakarsanız yine çok düşük değerde kalan bir ihale olmuştu. 500 liralık puan ödemesi de ihale sonrasındaki eleştirilerden ortaya çıktı. Örneğin Serinhisar ilçemizde yaklaşık 300 çalışanı kapsayan ihale kişi başı 10.220 lira ödemeyi kapsıyordu. Gelinen noktada enflasyonun hızla yükselmesi, döviz kurlarının aşırı artması sonucunda eğitim emekçilerinin alım gücü tamamen düşmüştür. Zaten düşük olan, beklentileri karşılayamayan sözleşmedeki promosyon bedeli adeta cep harçlığı düzeyinde kalmıştır. Okul idareleri üzerinde gereksiz iş yükü ve risk oluşmuştur. O dönemden bu yana memur maaş katsayısı yaklaşık iki katına çıkmıştır. Sözleşmeye ilişkin şartnamenin koşulları da tam olarak sağlanamadan ihale gerçekleşmiştir. Okul müdür ve müdür yardımcısı arkadaşlarımız gereksiz yere iş yükü altına girmiş ve üzerlerindeki riskler artmıştır. Ek ders ödemelerinde yaşanan gecikmeler ve sorunlar da göz önüne alındığında şartnamenin 6.9 maddesi açıkça sağlanmadığı görülmektedir. Bu madde, Muhasebe ve Mal Müdürlüklerinden gönderilen maaş ve ek derslerin şahıs hesaplarına aktarılması için SAY 2000i sistemiyle bankanın sisteminin uyumlu olması. ‘nı zorunlu kılmaktaydı. Birçok il ve ilçede bu promosyon sözleşmeleri güncellenerek eğitim emekçilerinin ekonomik hakları korunmak istenmiş, mağduriyetleri çözülmeye çalışılmıştır. İlimizde de bu sözleşmenin güncellenmesini bu gerekçelerle İl Milli Eğitim Müdürlüğünden talep ediyoruz.
Eğitim-iş olarak yaklaşık 11 bin eğitim emekçimizin hukuki ve ekonomik haklarını korumak, enflasyona ezdirmemek için konuyu takip edeceğiz” dedi. Durdu KARADEMİR
GÜNDEM
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024EKONOMİ
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024YAZARLAR
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.