MEİS ADASI-YUNANİSTAN
Meis Adası-Yunanistan Yazımla Merhabalar....
Antalya’nın ilçesi Kaş’a her gittiğimde Meis Adası’nı karşıdan görür, Kaş’a bu kadar yakın olan bu adayı görmek isterdim. Özellikle Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası’ndan daha net görebilirsiniz. Kaş’ta gezerken telefonum arada Yunan operetörü olan Cosmote’ye bağlanırdı. Bu isteğimi gerçekleştirmek için sırt çantamı alıp Kaş’a gittim. Kaş Limanı’nda Meis Adası’na götüren, feribot bileti satan firmalar bulunuyor. Feribotlar, sabah saat 10 gibi kalkıyor.
Adada kalmayıp günübirlik gidip geleyim derseniz akşam saatlerinde Meis’ten kalkan feribotlarla da geri dönebilirsiniz. Kaş-Meis arası feribot yolculuğu yarım saat sürüyor. Adada bir de havaalanı bulunuyor. Meis Adası, Türkiye’ye en yakın Yunan Adası’dır. Bu kadar yakın olunca “bu ada bizde kalmalıydı” demeden geçemiyorsunuz. Ada,1552-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış. 1.Dünya Savaşı’nda Fransa’nın, Lozan Antlaşması ile de İtalya’nın yönetimine geçmiş. 2.Dünya Savaşı sonrasında da 1948’de Oniki Adalar’la birlikte Yunanistan’a bağlanmış. Feribotla Meis Limanı’na yaklaşırken ilk dikkatimi çeken Osmanlı Camisi oldu. Bembeyaz mimarisiyle, kırmızı kubbesiyle halen ayakta ve de günümüze kadar zarar görmeden kalmayı başarmış. Cami, etnografya müzesi olarak ziyaret edilebiliyor.
Limana inince ilk olarak sahili dolaştım. Tablo gibi duran rengarenk evleriyle, şirin daracık tarihi sokaklarıyla, sahil boyu tavernalı balık lokantalarıyla huzur veren bir yer... Küçük bir ada olması sebebiyle adanın her yerinden denize girebiliyorsunuz. Ayrıca Meis’in kıyısında bulunan, küçük bir ada olan Aya Yorgi Adası’nda da güzel bir plaj bulunuyor. Adanın en ünlü güzelliği, Mavi Mağara’dır. Adayı ziyaret edenlerin mutlaka görmek istediği bir yerdir. Adanın limanından kalkan deniz taksi denilen teknelerle bu mağaraya giderek yüzme keyfi yaşayabiliyorsunuz. Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan kale de görülecek yerler arasında. Kale, günbatımında kırmızı göründüğü için ismi “Kırmızı Kale” olarak kalmış. Benim ziyaret ettiğim diğer bir tarihi yapı da, M.Ö. 4.yy’dan kalan Kral Mezarı oldu. Meis Adası’nın resmi adı “Megisti”.
Osmanlı dönemindeki ismi de Megisti geçiyor. Yerli halkı “Kastellorizo” ismini kullanıyor. İtalyanca’da “Kırmızı Kale” anlamına geliyormuş. Adanın geçim kaynağı az miktarda üzüm ve zeytin yetiştiriciliği. Ama en önemli geçim kaynakları sünger avcılığı. Değişik boyutlarda ve renklerde süngerleri burada görebilirsiniz. Bu süngerlerden hediyelik almak isterseniz, her dükkanda satılıyor. Bazı yerlerde Türk Lirası geçiyor. Yunanlıların en meşhur içeceği Ouzo rakısını burada da rahatlıkla bulmanız mümkün. Her sene Kaş-Meis arasında festival havasında ortak bir etkinlik düzenlenirmiş. Haziran ayında yapılan bu etkinlik, Kaş ile Meis arasında yüzme yarışları şeklinde yapılırmış.
Önemli bir hatırlatma yapayım. Pasaportunuzda KKTC girişi damganız varsa Yunanistan’a giriş yapamıyorsunuz. Bu durum bu adaya giriş için de geçerli. Meis Adası'na gitmek için schengen vizesi gerekiyor. Zaten vizesi olanlar ve yeşil pasaportlular için bir işlem gerekmiyor. Diğer Yunan Adaları; Meis, Rodos, Midilli, Samos adalarında olduğu gibi. Küçük bir ada olduğu için 1-2 gününüzü ayırmanız yeterli.
Bol gezili günleriniz olsun...
Yolunuz açık olsun...
İnstagram sayfam “Aynur’un Gezileri”