SESLER VE İZLER

Merhaba değerli sanat tutkunları…
‘ Yaratıda ortaya konan “söz”ün bıraktığı her iz izleyiciyle birlikte çoğalarak yaşamda var olmanın göstergesi olmaktadır.
Malzemenin imkânlarıyla sürdürülen, gerilim, sanatçının verimini doğrudan etkiler. Gerilim yerini uzlaşmaya bıraktıkça, sanatçının diliyle hayat arasındaki sürtüşme ortadan kalkar, söz barışın işgaline uğrar, söz tükenir, kalan izler bizi her çağda sonsuz devinim içinde sesin izlerini takip etmemizin rehberi olarak yaşamın katmanları arasındaki halkaları oluşturur.
Sanatçı da izleyiciyle aynı ölçü de yeni yollara yöneliyor. Sanat eserini kurcalamak risk almaktır. Sanatçının çalışma süreci bittiğinde, ortaya çıkan ses tüm duyu ve birikimlerinin sanatçıya da hiç beklemediği sorular sorar. Bir uçurum kenarın da duruşun bilince etkisidir. Bilincin yaratığı ses dalgalarının geride bıraktığı dilin izleri de gerçekte onunla beraber izleyiciyi de sürükler bu serüvenin içine.Bu izler yaratının ses dalgalarının zaman zaman duyamadığımız sormaya başladığımız anda duyduğumuz gerçekte eserin bize seslenişi,kurduğumuz iletişimle bizi etkileyen imgelerdir,izler dediğimiz gerçek bu imge duyumsaması izleyicinin kendi hakikati üzerinden duyumsadığı imlerdir’Mersin doğumlu Ahmet YEŞİL Mersin’de atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.1973-1985 yıllarında Ressam Nuri Abaç, İlhan Çevik ve Ernur Tüzün atölyelerinde resim eğitimini alan YEŞİL,2015 Anadolu Üniversitesi Sosyoloji…
Türkiye’de birçok özel koleksiyonda yapıtları yer alan sanatçının, Almanya, Amerika, Kanada, Hollanda, İngiltere ,Çin ,Tayvan ,Hindistan ,başta olmak üzere önemli yabancı koleksiyonlarda da eserleri bulunmaktadır. Ahmet Yeşil,şimdiye kadar 132.kişisel sergi açmış 321.karma ve yarışma sergisine katılmıştır. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 25. ödül almıştır.Uzun bir aradan sonra İzmir’de Karaca Kültür Merkezi’nde ‘Sesler ve İzler’ isimli kişisel sergi hazırlıklarına devam eden ressam üretmeye eserleriyle sanat dünyasına yaptığı katkılar ve bıraktığı izler ile sanat hayatına devam etmekle , yetiştirdiği profesyonel öğrencileriyle de ön planda.Sanata ve hayata karşı olan duruşuyla bağımsız ve ismini bir çok ülkede de duyurmuş ressam Ahmet YEŞİL e yaşamına devam ettiği memleketi Mersin’de Mersin Yenişehir Belediyesi Atatürk kültür merkezinde açılan sergi salonlarına, Ahmet Yeşil Sanat Galerisi adını vermiştir.Bir çok sanatseverin ziyaret ettiği bu galeride bir çok kişisel ve karma sergiler açılmış çeşitli sanatçılara yer verilmiştir ve sanatsal etkinlikler devam etmektedir..Genç ve yetenekli sanatçıların yanında olan Ahmet YEŞİL sanat dünyası için çok büyük kazanç ve ustalık yapmaktadır,sanatsal yaratıcılığı bir sanat yönetmeni olarak daha önce de birlikte çalışmış olduğum sanatçı için kaleme aldığım bu sözler övgü olarak değil örnek olarak algılanmasını camia içerisinde galerilere karşı anlayışla ve empati kurarak yaklaşılmasını beklerim.Yeşil’in ilk dönem daha çok izlenimci çalışmaları, sonrası dört ana dönem sanat yaşamında görülebilir. Son beş yılın halat ve ip nesnesinin çalışmalarında sanatsal objeye dönüşürken ilk dönem çalışmalarında halat daha çok anlatıya dayalı anlatım dili çalışmalarında görülürken, sanatçı, sonraki yıllarda halat ve ipin sanatsal obje olarak tuvalin kendisi olarak üzerinde minimal soyut anlayışla yapıtın plastik değerleri üzerinden yaratılan imge izleyiciye duyusal ve düşünsel anlamda iletişim kuruyor.’Yaşamda da her anın duygunun, sanatçının sezgisiyle görme biçimiyle halatın ritmik kıvrımlarıyla yaşamın ritmi arasındaki ilişkiye göndermelerdir.Halatın ritmik kıvrımları üzerine düşen,renk ışık,açık koyu değerlerin bize ait olanın yansımalarıdır.’Yaşama ait sosyal, toplumsal, siyasal ekonomik ekolojik kişisel yaşamın her boyutunun halatın nesnel yapısı üzerinden plastik,estetik değerlerini en üst düzeyde sanat yapıtına dönüştürmeye sanat anlayışımla ifade etmeye çalışıyorum. Plastik anlatım dilini yakaladığım ip,halat nesnel tanımından sıyrılarak kendi sözünü kurmaya başladı.’Ahmet Yeşil) YEŞİL’in 16 Mart’ta ön gösterim ile açılışının yapılacağı sergi 9 Nisan tarihine kadar Karaca Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek mutlaka görülmeli.Sanatla Kalalım.

MERYEM İPEK