MİLLETVEKİLİ ÖZDAĞ: YEREL BASIN YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Türkiye Büyük Millet Meclisi Saadet ve Gelecek Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, hükümetin yerel medyanın yaşadığı kriz ve sıkıntılar konusunda herhangi bir adım atmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a soru önergesi verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Saadet ve Gelecek Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalar ve SGK'nın basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak düzenlemesi ile yerel basının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Özdağ, hükümetin yerel medyanın yaşadığı kriz ve sıkıntılar konusunda herhangi bir adım atmadığını belirterek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a soru önergesi verdi.

Özdağ, "Yerel basınımız, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu düzenlemenin hemen ardından, bu kez de Sosyal Güvenlik Kurumu, basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak bir düzenlemeye imza atmıştır. Bugüne kadar piyasa değeri 500 bin TL ve üzeri olan satışlarını bir veya daha fazla süreli yayında ilan yoluyla kamuoyuna duyuran Sosyal Güvenlik Kurumu, alt sınırı 2 milyon 500 bin liraya çıkararak, gazetelerin adeta ilan alamamasının yolunu açmıştır" dedi.

Doç Dr. Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a şu soruları yöneltti: "Yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlar olduğu bilindiği halde, "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" kapsamında getirilen kısıtlamalarla, yerel basının söz konusu gelirlerinde ciddi miktarlarda azalma yaşanacağı için darboğaza gireceği niçin dikkate alınmamıştır? Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'nde yer alan "Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak ve görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak" düzenlemeleri, bilhassa yerel basına uygulanacak sansür olduğunu düşünüyor musunuz? Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz atıldığında; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri dolar bazında yüzde 50'ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmişken böyle bir uygulamanın hayata geçirilmiş olması sosyal devlet anlayışına uygun mudur? Uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile SGK ilan düzenlemesinin yerel basını susturmaya yönelik bir sonuç doğuracağı düşünülmemiş midir? Halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ndeki olumsuz uygulamalar ile SGK düzenlemesinin iptal edilmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?" Hüseyin ÖZMEN