“OYUN GERÇEK HAYATA HAZIRLAYAN BİR PROVADIR”

Psikolojik Danışman ve Oyun Terapisti Merve Nur Kurban, oyun terapisinin çocuklarla en sağlıklı iletişim kurma yollarından biri olduğuna dikkat çekerek, önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Oyun terapisi hakkında bilgi veren Psikolojik Danışman ve Oyun Terapisti Merve Nur Kurban “Büyükler için psikoterapi neyse çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyuncaklar sadece araçtır. Oyun terapisinde oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oyundaki aktivitesi de çocuğun dilidir. Oyun terapötik bir araç olarak kullanılır.” dedi.

"OYUN; EĞLENCE, GELİŞİM, İLETİŞİM ARACIDIR”

Oyun terapisinin çocukla en sağlıklı iletişim kurma yollarından biri olduğuna dikkat çeken Kurban, “Oyun anne karnında başlayıp, değişerek ömür boyu devam eder. Oyun ve oyuncaklar çocuğun hayatının bütünüdür ve en temel hakkıdır. Eğlence, gelişim, iletişim aracıdır. Gerçek hayata hazırlayan bir provadır. Araştırmalar çocukken oyun oynayan bireylerin ileri ki yaşamlarında, meslek hayatlarında daha başarılı olduklarını göstermektedir. Oyun terapisi çocuğun iç dünyasına ışık tutar ve iletişimin oyun yolunu kullanır.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR DUYGULARINI OYUNCAKLAR ÜZERİNDEN İFADE EDERLER”

Çocuğun duygu ve düşüncelerini anlamanın en iyi yolunun oyun olduğunu vurgulayan Kurban, “Çocuklar duygularını oyuncaklar üzerinden ifade ederler. Oyun, çocuklara iç dünyalarını yansıtma imkanı verir. Çocukların iletişim becerileri yetişkinler gibi olmadığı için çocuklar duygularını oyuncaklar üzerinden ifade ederler. Oyun ile birlikte çocukların içsel dünyalarını anlayıp, zorlandıkları kısımları görüp ileriki yaşamlarına bu problemleri taşımamaları için ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmaları için oyun terapisi ile onlara yardım ediyoruz.” diye ifade etti.

“3-13 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÇOCUKLARIN İÇ DÜNYASINI ANLAMADA YARDIMCI OLMAKTADIR”

“Oyun terapisinin duygusal ve davranışsal problemler yaşayan 3-13 yaş aralığındaki çocukların iç dünyasını anlamada ve yaşadığı içsel çatışmalar ile başa çıkabilmesinde, çözümler üretebilmesinde yardımcı olmaktadır” diye belirten Kurban,  “Terapötik ilişki kurulabilen, temel düzey oyun oynama becerisine sahip çocuklar oyun terapisinden yararlanabilmektedir.” dedi.

“OYUN TERAPİSİ GÜNLÜK OYUNLARDAN FARKLIDIR”

Oyun terapisinin çocukların günlük hayatlarında oynadıkları oyunlardan farklı olduğunu söyleyen Kurban, “Oyun terapisi günlük oyunlardan farklıdır. Şu açılardan farklı; çocuk oyuncakların ve oyun terapisinde gerekli olan materyallerin dizili olduğu odada istediği ile oyun oynamaya başlar bu esnada terapist devreye girer ve terapötik ilişki kurulur.  Oyun içindeki her ilişki beyinde yeni bir snaptik bağlantı oluşturur. Çocukla olumlu ilişki kurulur, çocuk olduğu gibi kabul edilir, duyguları yansıtılır, çocuğun gideceği yolu bulmasına izin verilir ve çocuğun biricikliğine vurgu yapılır. Oyun terapisinde; çocuğun büyüme ve gelişme aşamalarında ortaya çıkan engellerin aşılması, ortadan kaldırılması hedeflenir. Gerçek hayatta kontrol edilmesi zor olan durumların; oyun terapisinde, terapist kontrolünde yaşanması da bir avantajdır. Oyun terapisinde, terapist ile çocuk bir takımdır. Çocuk, taraf tutulmadan her şekilde kabul edildiğini hisseder. Bu şekilde iyileşme başlar. Günlük hayattaki oyunda bunların hepsinin olabilmesi mümkün değildir.” dedi.

“DUYGUSAL VE BİLİŞSEL BECERİLERİ GELİŞİR”

Seans uzunluğunun ve sıklığının çocuğun yaşına, yaşadığı problemlere göre değişebildiğine değinen Kurban sözlerine şöyle devam etti; “Oyun terapisinde, çocuklar problemlerle nasıl baş edeceklerini ve nasıl uyum sağlama becerisi geliştireceklerini öğrenirler. Duygusal ve bilişsel becerileri gelişir. Araştırmalar çocukken oyun oynayan bireylerin ileri ki yaşamlarında, meslek hayatlarında daha başarılı olduklarını göstermektedir. Oyunun zeka gelişimi, sosyalleşme, ahlak kurallarını edinme üzerinde olumlu etkisi vardır.” Durdu KARADEMİR