PAÜ’DE ‘KUDÜS’TE İMPARATORLUK POLİTİKALARI KAMUSAL MEKAN VE TOPLUMSAL KİMLİK’ ADLI ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Onursal Başkanlığını PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın, proje koordinatörlüğünü PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Avcı’nın, sponsorluklarını Denizli İl Müftülüğü, MÜSİAD Denizli Şubesi, Altınbaşak Tekstil ile Kudüs Üniversitesi Vakfı’nın yaptığı “Kudüs’te İmparatorluk Politikaları Kamusal Mekan ve Toplumsal Kimlik 1871-1948” adlı çalıştayın açılışı PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Çalıştay öncesi PAÜ Merkez Kampüsü içinde protokol ve öğrencilerin katılımı ile ‘Kudüs ve Filistin’ adlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. 18-19 Nisan tarihlerinde PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenecek olan ‘Kudüs’te İmparatorluk Politikaları Kamusal Mekan ve Toplumsal Kimlik 1871-1948’ adlı çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmaları ile devam eden çalıştayın açılış programı; İTBF Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Kudüs Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı M. Yasir Yanılmaz, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Araştırma ve Yayınlar Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar tarafından gerçekleştirildi.

“NE YAZIK Kİ ADALETİ VE GÜVENLİĞİ SAĞLAMASI BEKLENEN MERKEZLER BUNLARI GÖRMEMEK İÇİN ISRAR ETMEKTE, GÖRENLER İSE YA SUSTURULMAKTA YA DA TEHDİT EDİLMEKTEDİR”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugünlerde maalesef çok üzücü ve yürek burkan görüntülere şahit olmaktayız. Gazze’de ve Filistin’de dünyanın gözleri önünde şehirler bombalanmakta, evler yıkılmakta, çocuklar ölmekte, insanlar açlığa mahkûm edilmekte, yardım etmek isteyenler ise engellenmekte ve her geçen gün bu vahşetlere yenileri eklenmektedir. Ne yazık ki adaleti ve güvenliği sağlaması beklenen merkezler bunları görmemek için ısrar etmekte, görenler ise ya susturulmakta ya da tehdit edilmektedir. Üniversitemiz YÖK koordinasyonunda bugüne kadar Filistin ve Gazze üzerine 11 etkinlik yapmıştır bu etkinlikler tabii ki bir kabullenmeyişin vicdani bir yansımasıdır. İsrail’in soykırımının bir an önce sona erdirilmesi için bir dua niteliğindedir ancak yeterli değildir. İşte bugün açılışı için toplandığımız “Kudüs’te İmparatorluk Politikaları: Kamusal Mekan ve Toplumsal Kimlik Çalıştayı” bizlere konu hakkında alanın uzmanlarını dinleme fırsatı vermiştir. Böyle bir etkinlik için üniversitemize gelen kıymetli hocalarımıza ve misafirlerimize gönülden teşekkür ederim. Kendileri bilgilerini ve tecrübelerini bizlere aktaracaklar. Bugün genel-geçer bilgiler yerine daha derinlemesine, ayrıntılı malumat edineceğiz. Çünkü Kudüs ve Filistin hakkında doğru bilgi edinmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Günümüzde bilerek veya bilmeyerek yanlışlar doğrulara karışmış, yalanlar gerçeklerin önüne geçmiştir. Kıymetli hocalarımızın bugün aramızda oluşu ve yapacak oldukları sunumların bu sebeple çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendilerine katılımları için tekrar teşekkür ediyor çalıştayın verimli bir şekilde geçmesini temenni ediyorum.”

 “KUDÜS'ÜN FİKİR KALESİ OLAN ÜNİVERSİTEMİZE VERDİĞİMİZ DESTEK TARİHİN KARA SAYFALARINDA YER ALACAK ŞEKİLDE BÖLGE HALKIMIZIN MARUZ KALDIĞI HER TÜRLÜ TAHKİR VE TECAVÜZÜ BERTARAF EDECEK SÖYLEMLERİ GELİŞTİRMEKTİR”

Kudüs Üniversitesi Vakfı Başkanı M. Yasir Yanılmaz yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Vakfımızın temel hedefi Kudüs'ün fikir kalesi olan üniversitemize verdiğimiz destek tarihin kara sayfalarında yer alacak şekilde bölge halkımızın maruz kaldığı her türlü tahkir ve tecavüzü bertaraf edecek söylemleri geliştirmektir. Kudüs Üniversitesi Vakfı olarak bu uğurda üniversitemizin bir üniversiteden daha fazlası vizyonunu gerçekleştirebilmek için ihtiyacımız olan ilim ve bilgiye gereken önemi vererek bir çocuk gibi üzerine titrediğimiz Mescid-i Aksa’nın bize verdiği hassasiyetle hareket edip üniversitemizi kıyamete kadar var olması için var gücümüzle gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Sözlerimin sonunda ‘Yürü kardeşim ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin’ diyor Kudüs’te İmparatorluk Politikaları adlı çalıştayımızın hayat bulmasında yoğun gayretleri bulunan Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Kudüs Üniversitesi Vakfı Eğitim Komisyonu uhdesindeki gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Kudüs Sertifika Projesi’ Koordinatörü olan çok kıymetli Prof. Dr. Yasemin Avcı hocamıza kendi şahsımda bu özel programda emeği geçen herkese teşekkür ediyor çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” HABER MERKEZİ