PAÜ’lü Akademisyenin TÜBİTAK Projesi İHA’ların Enerji İhtiyaçlarına Çözüm Sağlayacak

TÜBİTAK-ARBEP 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen, yürütücülüğünü Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Öztürk’ün gerçekleştirdiği “Sabit hacim süpürme yaklaşımlı iki zamanlı bir motor” başlıklı projede çalışmalar devam ediyor.

Projede Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Özer Can, Doktor Öğretim Üyeleri Oğuzhan Doğan ve Mustafa Aydın ile Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Köroğlu görev yapmakta olduğu bildirildi.

PAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) desteği ile Teknoloji Fakültesinde kurulu olan Motor Araştırma ve Test Laboratuvarı imkanları kullanılarak geliştirilecek olan iki zamanlı motor ile düşük emisyon salınımı ve düşük yakıt tüketimi hedeflenmekte olduğunu bildiren Prof. Dr. Erkan Öztürk, özellikle Savunma Sanayii ihtiyacına yönelik İnsansız Hava Araçlarında (İHA) kullanılabilecek bir yapı hedeflenmekle birlikte, elektrikli taşıtlar da menzil artırıcı sistemlerde kullanım açısından yüksek özgül güç değerlerine sahip olması beklendiğini ifade etti. Bir diğer hedefin ise bu tip motorlar ile bireysel ulaşım sistemleri için düşük emisyon değerli enerji sistemlerinin geliştirilmesi olduğunu da ekledi.

Prof. Dr. Öztürk, proje ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “İki zamanlı motorlar teorik olarak yüksek güç değerlerine sahip olsa da, pratikte bu güç yoğunluğuna ulaşılamamakla birlikte, yağlama problemleri ve yüksek emisyon değerleri sebebiyle dört zamanlı motorlara göre daha az tercih edilmektedir. Proje kapsamında geliştirilmesi hedeflenen iki zamanlı motor ile süpürme sürecinin sabit hacimde gerçekleştirilmesi ile bir çevrimde daha yüksek iş değerlerine ulaşılması güç artışına olan sağlayacaktır. Genişleme sürecinin hacimsel artışı ile termik verimde ve süpürme ile tutma süreçlerinin geliştirilmesi ile emisyonlarda iyileşme beklenmektedir. Piston yan yüzey kuvvetlerinin azaltılması projenin bir diğer amacı olup, böylece sürtünme ve dolayısıyla yağlama gereksinimleri de azaltacaktır. Aşırı doldurma tekniklerinin kullanılacağı bu motorda yağın motora giren hava ile karışımı engellenerek yağlama yağı tüketimi ve emisyonların düşürülmesi olanaklı olacaktır. Düşük sıcaklık yanma stratejileri çalışılarak soğutma sistem ihtiyacının azaltılması ve daha yüksek verimlerin elde edilmesine yönelik araştırmalar yapılacaktır. Gerekli sistem ihtiyacının azaltılması boyutların küçültülmesine, düşük hacim ve kütleli enerji sistemlerinin oluşturulmasına olanak sağlayacaktır. Böylelikle, dört zamanlı motorlara eşdeğer emisyon değerlerine sahip bununla birlikte daha yüksek özgül güç üreten bir içten yanmalı motor ile mikro-mobilite araçlar ve İHA gibi sistemlerin enerji ihtiyaçlarına çözüm sağlanmış olacaktır.”