RAMAZAN ORUCU BOZAN ŞEYLER, ORUCU BOZMANIN CEZASI
578 okunma

RAMAZAN ORUCU BOZAN ŞEYLER, ORUCU BOZMANIN CEZASI

ABONE OL
15/04/2022 11:59
RAMAZAN ORUCU BOZAN ŞEYLER, ORUCU BOZMANIN CEZASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Ramazan orucu hilali görmek şaban ayının otuzuncu gününün dolması veya kendisine güvenilen adil bir şahidin şaban’ın yirmi dokuzunda hilali gördüğünü söylemesiyle vacip olur. Ramazan ayının orucu Müslüman baliğ, akıl sahibi, oruca güçü yeten, hayız ve nifasdan temiz olan herkesin üzerine farzdır. Niyeti akşamla fecir arasındaki müddet içerisinde kalbiyle getirmek vacibtir. Niyetin iyisi; niyet ettim Allah rızası için ramazan orucu yerine yarın oruç tutmaya. Niyet ettim ramazan orucunu tutmaya dese yine olur.


ORUCU BOZAN ŞEYLER


Bilerek cinsi ilişkiye girmek, bir şey geri dönmezse bile kasıtlı olarak kusmak, balğamı yutmak, açık olan deliklerden beyin veya mideye bir şeyin ulaşması orucu bozar. Ancak kılların deliğinden veya gözden bir şeyin girmesi orucu bozmaz. İstimna veya dokunma ile sebepli meni’nin çıkması orucu bozar. Yatma (ihtilam) bakma ve düşünmeyle meni’nin çıkması orucu bozmaz. Fecir çıkıncaya kadar niyet getirmeyen ve unutan kişi o gün akşam oluncaya kadar orucu bozan her şeyden uzak durması vacip ve daha sonra o günü kaza etmesi gerekir. Kurban bayramından sonraki üç gün ve her iki bayramda oruç tutmak olamaz ve haramdır. Oruçluyken yıkanmamak, hacamat yapmamak, yemeğin tadına bakmamak, orucu açarken hurmayla yoksa suyla açmak, fecirden önce sahura kalkmak, çokça hayıralar yapmak, Kur’an okumak son on gecede yatmamak (ihya etmek) cami de itikâfa girmek ve başkasını öpmemek sünnettir. Eğer şahvetle öperse tahrimen mekruhtur.


RAMAZAN AYINDA ORUCU BOZMANIN HÜKMÜ


Yaşlı, hasta gece çalıştığı takdirde işine zarar gelen, gündüz çalışan, hamile ve emziren bayan, eğer zarar görüyorlarsa öyle bir zarar ki teyemmümü mubah kılan bir zarar veya çocuğuna ve hamline zarar veriyorsa orucunu bozması vaciptir. Şayet böyle bir zarar görmüyorlarsa, ancak hamile ve emziren bayan için büyük bir rahatlama varsa, bu durumda orucu bozmaları caizdir. Hayızlı ve nifaslı bayanında oruç tutması caiz değildir. Hatta oruçlu iken, hayız kanı görür veya doğum yapar, nifas kanı görürse orucunu bozması vaciptir. Fecirden önce hasta olmayan ve hastalığı daimi olmayan vede çalışan insan geceleyin niyet etmeleri ve orucu bozmamaları gerekir. Ta ki hastalık ve çalışmadan dolayı eziyet görünceye kadar. İki merhalelik helal bir sefere çıkan kimse, zorluk görmezse bile orucunu bozması caizdir. Ancak ilk gün fecirden önce yola çıkmamışsa orucunu bozamaz.


RAMAZAN AYINDA ORUCU BOZMANIN CEZASI


Hayız nifas ve doğum yapan gerek kendi gerekse çocuğunun zarar görmemesi için orucu bozan, sefere çıkan, çalışan, iyileşmesi umulan hasta, cinsi ilişkiden dolayı değil herhangi bir sebeple veya sebepsiz orucunu bozan, bütün gün baygın kalan ve niyeti unutan, bütün bunların oruçlarını kaza yapması vaciptir. Sadece kendisi için değil hamileliği ve çocuğu için orucu bozan bayan ve ikinci bir ramazan gelinceye kadar kazası olupta kazasını tutmayan kişiye, hem kaza hem de ayrıca her gün için yiyecekten bir müd fidye vermesi gerekir. Bu fidye yılların tekerrürü ile tekerrür eder. Hastalığından ümit kesilen hasta ve çok yaşlı olan kimse ise sadece her gün için yiyecekten bir müd fidye vermeleri yeterlidir. Ama isteyerek özürsüz oruçlu iken cinsi ilişkiye girerse, bir hayvanla bile olsa o günü kaza yapması, ayrıca Müslüman ve özürlü olmayan bir köle azad etmesi gerekir. Köle yoksa iki ay üst üste aralıksız oruç tutacak, yapamıyorsa altmış fakire her birine her gün için yiyecekten bir müd fidye vermesi vaciptir. Özürsüz orucunu tutumamış kişi en yakın zamanda kaza yapması lazım. Özrü olmadan daha orucunu kaza yapmadan ölürse her gün için bir müd buğday veya o bedelde en fazla kullanılan gıda maddesi neyse fidye olarak onun malından verilmesi icap eder. Eğer üzerinden bir yıl geçmemişse, Şayet üzerinden bir yıl geçmişse her gün için iki müd fidye vermesi icap eder. Ölen kişinin yerine akrabaları veya akrabasının izniyle başkası da verilen kefareti satın alıp verebilir. Allah CC selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Please disable your adblocker or whitelist this site!