Rektör Kutluhan “PAÜ, Erasmus+ Projelerinde Örnek Üniversite”
Rektör Kutluhan: “PAÜ, Erasmus+ Projelerinde Örnek Üniversite”
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nün ev sahipliği yaptığı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’nın düzenlediği Yıldızlar Ligi Erasmus+ Merkezi Projeler Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Geçmişte AB projelerinde yer almış, devam eden projeleri bulunan veya gelecekte yapılması planlanan projelerde yer alacak akademik personelin katıldığı toplantı, 4 Kasım Pazartesi günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) A Blok Şehit Piyade Teğmen Bekir Can Kerek Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yaptığı konuşma ile devam eden programın devamında, Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Ranâ Kasapoğlu Önder, Erasmus+ Merkezi Projelerine ilişkin genel bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Rektör Kutluhan: “Pamukkale Üniversitesi Türkiye’de Erasmus+ programı çerçevesinde öğrenci ve personel hareketliliği konusunda örnek gösterilen, hibe dağılımında ise öncü konumda olan üniversiteler arasında yer almaktadır.”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Günümüzde üniversiteler, yalnızca bulundukları toplumlara değil, aynı zamanda uluslararası bilgi ve bilim dünyasına hizmet eden, toplumları birbirine yakınlaştıran ve öğrencilerini dünyaya açan kurumlar olarak büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Pamukkale Üniversitesi olarak bizler de bu vizyonla uluslararasılaşmaya büyük önem veriyor, her alanda dünya ile entegre bir eğitim, araştırma ve kültürel paylaşım ortamı sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki akademik bilgi birikimimizi uluslararası düzeyde paylaşmak ve bu birikimi kültürel çeşitlilikle zenginleştirmek, toplum olarak daha güçlü bir geleceğe adım atmamızı sağlayacaktır. Türkiye Ulusal Ajansı ile uzun yıllardır yürüttüğümüz iş birlikleri, bu uluslararasılaşma hedeflerimizi gerçeğe dönüştürme yolunda en büyük güç kaynaklarımızdan biridir. Bugün geldiğimiz noktada, Pamukkale Üniversitesi Türkiye’de Erasmus+ programı çerçevesinde öğrenci ve personel hareketliliği konusunda örnek gösterilen, hibe dağılımında ise öncü konumda olan üniversiteler arasında yer almaktadır.”
Rektör Kutluhan: “Merkezi projeler, üniversiteler arası iş birliklerini, inovasyonun ve araştırmanın sınırlarını genişletmemize olanak tanımaktadır.”
Rektör Prof. Dr. Kutluhan, Erasmus+ hareketliliği sayesinde her yıl çok sayıda öğrenciyi farklı ülkelerde eğitim alma, staj yapma ve farklı kültürleri tanıma ve dünya ile buluşma imkânı ile donattıklarını ifade ederek bunun yanında, akademik ve idari personelin uluslararası tecrübeler kazanması, yeni fikir ve yaklaşımlar edinmesinin, Pamukkale Üniversitesi'nin gelişim yolculuğunda önemli bir etken olduğunu belirtti. Rektör Kutluhan: “Tüm bu çalışmalarla, öğrencilerimizi dünya vatandaşı birer birey olarak yetiştiriyor; araştırmacı ve akademisyenlerimizin uluslararası birikimlerini üniversitemize kazandırıyoruz. Erasmus+ Merkezi Projelerinin uluslararasılaşma hedeflerimizde çok değerli bir yer tuttuğunu özellikle vurgulamak isterim. Merkezi projeler, üniversiteler arası iş birliklerini, inovasyonun ve araştırmanın sınırlarını genişletmemize olanak tanımaktadır. Bu projeler aracılığıyla, akademik kurumlar arasında sadece bilgi değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal değerler de paylaşılmakta, bilim ve eğitim alanındaki küresel iş birliği güçlenmektedir. Akademik anlamda farklı ülkelerden ortaklarımızla güç birliği yapmak, yenilikçi projeler üreterek toplumlar arası köprüler kurmak, üniversitemizin uluslararası arenada görünürlüğünü arttırırken, ülkemizi dünya bilim sahnesinde daha güçlü bir konuma taşımaktadır. Bu toplantının da ülkemiz yükseköğretiminde önemli bir rol oynayacağına yürekten inanıyoruz. Burada gerçekleşecek fikir alışverişleri, yeni iş birlikleri ve ortak projeler, hem Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini güçlendirecek hem de yükseköğretim sistemimizin dünya çapında daha saygın bir yer edinmesine katkı sağlayacaktır. Erasmus+ Merkezi Projeler vesilesiyle bir araya gelen bizler, bugün burada sadece ortak projeler tasarlamıyoruz; aynı zamanda gelecek nesillere ilham verecek bir vizyonu da birlikte inşa ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye Ulusal Ajansı başta olmak üzere, projelerde emeği geçen tüm kurumlara ve bu sürecin başarıyla yürütülmesine katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Toplantımızın başarılı geçmesini ve burada ortaya çıkacak yeni projelerin, ülkemizin eğitim ve bilim dünyasına değerli katkılar sağlamasını diliyorum. Katılımınız ve değerli katkılarınız için tekrar teşekkür eder, hepinizi saygıyla selamlarım.”
Başkan Dr. Kasapoğlu Önder: “Erasmus+ Merkezi Projeleri, projelerden istifade eden kurumları ve bu projeleri yürüten kişileri farklı kulvarlara taşıyabilecek özellikteki projelerdir.”
Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Ranâ Kasapoğlu Önder, toplantıda gerçekleştirdiği sunumda Erasmus+ Merkezi Projelerine ilişkin genel bir bilgilendirme yaptı. Dr. Rana Kasapoğlu Önder yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Yıldızlar Ligi Erasmus+ Merkezi Projeler Toplantısı diye isimlendirdik toplantımızı çünkü Türkiye Ulusal Ajansı olarak ülke merkezli şimdiye kadar yürüttüğümüz faaliyetlerin daha üzerinde bir faaliyet farklı bir kulvarda bulunuyor. Dolayısıyla, bu projelerden istifade eden kurumları ve bu projeleri yürüten kişileri de farklı kulvarlara taşıyabilecek özellikteki projeler olduğunu söyleyebilirim.” Avrupa Komisyonu tarafından bu projelerin nasıl yönetildiğine ve yürütüldüğüne dair açıklamalarda bulunan Dr. Kasapoğlu Önder, “Erasmus+ ve Avrupa Birliği Dayanışma Programlarını biz Komisyonu’nun verdiği eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe destekleri olarak görüyoruz” şeklinde ifade ederek bu projeleri yapmanın önemine ilişkin çeşitli bilgiler paylaştı.