ŞAKA GÜNÜ
Her 1 Nisanda aklıma çocukluğum gelir. Annem her yıl bana mutlaka aynı şeyi tembihlerdi: “Kızım bugün çok dikkatli ol. Seni kandırmaya çalışanlara inanma. Sonra alay ederler, üzülürsün. Kimseye de bir şeyini verme. Sonra saklarlar, gene üzülürsün.”
O yaşlarda şakadan anladığımız bunlardı çünkü. Bu yüzden ödüm kopardı 1 Nisanlarda okula giderken. Ya bir şekilde rencide edilirsem, ya bana gülerlerse, alay konusu olursam diye. Ama biraz büyüyüp ortaokul, lise yıllarına gelince şakalar değişti. Hatta birbirimizle uğraşmayı bırakmış, öğretmenlerimize nasıl bir şaka yapacağımı konuşur olmuştuk.
En sık yapılan şaka, sınıfların yer değiştirmesiydi. Bir de ödev kâğıtlarımızı hepimiz saçma sapan şeylerle doldurur, altına da 1 Nisan yazardık. Kızmazdı öğretmenler. Bizimle birlikte güler geçerlerdi. Bir gülücüktü bu şakalar.
Hatırladığım en hoş şaka da lisede fizik öğretmenimize yapılanıydı. Sınıftaki erkekler bir olup arabasını kaldırıp yönünü değiştirmişlerdi.
Bu gün merak ettim; şaka günü nereden geliyor, ilk nerede ne zaman yapılmış, kim başlatmış diye bir araştırdım. Bu konuda birçok hikâyeyle karşılaştım. En yaygını ise şöyle:
1564 yılında Fransa kralı XI Charles o zamanlar Avrupa’ da yaygın şekliyle1 Nisan olan yılbaşını Ocak ayının 1. gününe alıyor. Ama o zamanki iletişim şartlarında bu karar fazla yayılamıyor. Duyanlar ise 1 Nisan'da protesto amaçlı partiler düzenliyorlar. Diğerleri de onları Nisan aptalları olarak nitelendiriyorlar; 1 Nisan'a "aptallar günü" adını veriyorlar. Bu günde herkese sürpriz hediyeler veriyor, gerçek olmayan haberler üretiyorlar. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettiriyorlar; oradan da bütün dünyaya şaka günü olarak yayılıyor. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı veriliyor.
Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dâhil dünyanın pek çok yerinde tanınmakta.
Artık gelenek haline gelmiş olan bu günde tatlı şakalar yapmak hoş bir şey. Belki bir gülücük, belki bir kahkaha ve yıllar sonra hatırlanacak ve hala gülünecek güzel bir anı olur. İnsanın hayatını renklendirir, monotonluktan kurtarır. Hayatımızı dümdüz bir çizgi olmaktan kurtarır. Ama insanı rencide edici şakalar yapmak, alay etmek hoş olmasa gerek.
Sizler de bu gün belki iş yerinizde, belki evinizde sevdiklerinize hoş şakalar planlar, hem sizin hem de onların gününü güzelleştirebilir, onları neşelendirebilirsiniz. Bence burada önemli olan düşünmek, yaratıcı olmak, zaman ve emek harcamak
Tatlı bir şaka günü geçirmeniz dileği ile.