ŞİİR ADAM

An itibariyle yazar şiiri

Limanında demirler ilham perisi

İçinde bilseniz ne cevherler gizli…

Tarumar olsa da gönül bahçesi

Umutla arar vefalı dostu

Libasında aşk var, her mevsim taze

Ulaşmak ister mümtaz şiire

Kaderine yürüyen bir adam Ali…

       Şair, derin yalnızlıkların yoğurduğu gönül adamı; çoğul kalabalıkların tekil insanıdır. Farkında olmasanız da aranızda gezinir, şiirle seslenir, şiirle dokunur. Sevinçlerinizle mutlu olur, acılarınızla kahrolur.

       Ali Tuluk’la YazarBir’in düzenlediği bir şiir etkinliğinde tanıştık. Zamanla dostluğumuz pekişti. Onu tanıdıkça şiire ne kadar tutkun olduğunu, şiirle bütünleşmiş bir hayat sürdüğünü gördüm. Dağ doruklarında sürekli gezinen bulutlar misali, ilham perisinin ondan hiç ayrılmadığına tanık oldum.

       Şiir, adeta onunla vücut bulmuştur. Düşleri, hayalleri, umutları şiirle çiçeklenip; şiirle gün yüzüne çıkıyordu. Ali’yi şiirden, şiiri Ali’den ayrı düşünmek zor hatta imkânsızdır. Öylesine şiire meftun, öylesine şiirle hemhaldır. Otururken, yürürken, sohbet ederken hatta uyurken, şiir her zaman onunladır. Şiir, onun vazgeçilmezi, karşı koyamadığı sevdasıdır.

       Şiir vadisinde dur durak bilmeden atını doludizgin süren Ali Tuluk,  şiire özgülenmiş bir hayatın içinde yaşamakta… Şiir onun düşleri, umutları; şiir onun yaşam enerjisi. Şiir onun vazgeçilmezi, şiir onun olmazsa olmazı…

       Ali Tuluk, şiir vadisine akan gümrah bir ırmaktır. Has şiiri bulmak adına kaç gecesini sabaha erdirmiş, kaç gündüzünü akşama kavuşturmuş bir sanat adamıdır. Şiir kokan, şiir akan bir şiir adamdır.

       Şiire olan sevdası, onu verimli bir kaleme dönüştürmüştür. Durmadan yazar, bıkmadan üretir. Şiire adanmış bir ömrü yaşayan Ali Tuluk, şiir vadisine an itibariyle yirmi altı eser kazandıran bir şiir fabrikatörüdür. Diyebiliriz ki, başka gül düşmez Ali’nin gönlüne şiirden başka…

       Şairin şiirlerine genel olarak baktığımızda hece ölçüsüne oldukça yatkın olduğunu görmekteyiz. Şiirlerde tam ve zengin kafiyelerin uygulamadaki başarısı, ahengin zenginleşmesini sağlamış. Redif ve aliterasyon kullanımları da ustaca şiire yerleştirilmiş. Yine düz kafiye yoğunluklu uyak örgüsü de şiirlerin biçimsel yönden kıvamını artırmakta.

       Şiirlere içerik yönüyle baktığımızda, duygu merkezli lirik özellikte şiirler oldukları hayli belirgin. Şairin gönlünden geçeni evirip çevirmeden söyleyivermesi, sanat eserinde olması gereken samimiyetin ve peşi sıra özgünlüğün esere yansımasını sağlamış. Şairin kendisi olabilmenin cazibesini şiirlerine serpiştirerek, okuyucunun dikkatini çekmesi ve böylece esere yönelmesini sağlaması da zikre değer bir husus olarak göze çarpmakta.

       Şair, gül güzelliğindeki şiirlerle bir gül demeti şeklinde ördüğü şiir kitaplarını okuyucusuna sunuyor. Bu nezih eserlerinden dolayı şair Ali Tuluk’u tebrik eder, şiir bahçesinin bahçıvanı olarak daha nice şiirler üretmesini dileriz. Gerdanlığı tamamlayan nadide inci tanelerini andıran bu eserleri okuyarak şairin yüreğinde yetiştirdiği gül kokulu şiirleri koklamanız ve hep şiir bahçesindeki güllerin arasında dolaşmanız dileğiyle…