Bayram yaklaştığında pastaneler, baklavacılar ve tatlıcılarda “toplu sipariş alınır” yazısı çıkmaya başlar.
80’lerde İzmir gibi bir metropolden Denizli’ye geldiğimde vitrinlerde “toplu sipariş alınır” yazısına rast geldim. Tam anlayamamıştım. Meğer tepsi ile tatlı satışı yapılıyormuş. Özellikle çok misafiri gelenlerin tercih ettiği bir yöntem olduğunu öğrendim
Oysa evlerimizde ne kadar güzel tatlılar yapılırdı. Onlardan biri de “Kaburabastı Tatlısı” diyebiliriz. Kalburabastı, adını hamuru bir kalbura veya kevgire bastırarak şekil verilmesinden almıştır. Yine evlerimizde rahatlıkla yapılabilecek Şekerpare, Vezir Parmağı, Kemalpaşa Tatlısı, Revani gibi tatlılarda bulunuyor.
Geleneksel tatlıcılarda evde yapılan tatlıları en güzel şekilde yapan ve satışını gerçekleştiren kişiler olmuştur. Bu tatlıcılar özellikle şerbetli tatlılarla ön plana çıktığını hatırlatayım. İşte onlardan biri de Tatlıcı Haydar Usta diyebilirim.
Tatlıcı Haydar Usta, 1969 yılında Şerbetçioğlu İşhanı’nda küçük bir imalathane ile başlamış. Bir Arnavut aileden öğrendiği Balkan Tulumbası yoğun talep görmüş. Lokantalar, Pastane, Restoran ve Yemekhanelere tatlılar satarak mesleğinde ilerlemiş.
Haydar Usta’yı geçtiğimiz yıllarda kaybettik. Lakin oğulları Muhlis ve Yalçın Çobanoğlu, babalarından öğrendikleri yöntemleri koruyarak, Baklava, Tulumba, İrmik Helvası, Şam Tatlısı, Kalburabastı, Kadayıf, Sütlü Nuriye gibi tatlıların yanı sıra özel günlerde “hayır lokması” döküyorlar.
Denizli’nin en çok sevdiği Tereyağlı Baklava, Cevizli Baklava ve Kale Tavas Baklavasına çok önem veriyorlar.
Şerbetli tatlıların en önemli ham maddesi şeker olduğu için pancar şekeri kullanıyorlar. Glikoz ve mısır şurubu kullanmıyorlar. Şerbetli Türk tatlılarını Denizli’de geleneksel yöntemleriyle az ama kaliteli üretmeye çalışıyorlar.
Esasında Tatlıcı Haydar Usta burada bir sembol diyebilirim. Türkiye’nin neresine gidersem gideyim. Geleneksel tatlıcıları bulmaya çalışırım. Bahsettikleri gibi tatlıları lezzetli mi ? Atalarından öğrendikleri yöntemleri devam ettirebiliyorlar mı? Koruyabiliyorlar mı? Diye sorarım.
Günümüzde doğu kökenli tatlılar ön plana çıksa da geleneksel yöntemlerle şerbetli tatlı yapanlar tüm zorluklara rağmen mücadelelerine devam ediyor.
Saygılarımla
Bülent VURAL / Denizli Gurme
YouTube / Denizli Gurme
Instagram / Denizli Gurme
GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024ÇEVRE
03 Aralık 2024EKONOMİ
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GENEL
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GENEL
03 Aralık 2024YAZARLAR
03 Aralık 2024ÇEVRE
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.