TRİPOLİS ANTİK KENTİ

Denizli muhteşem bir tarihe sahiptir serisinde bugün Buldan Yenicekent'te yer alan Tripolis antik kenti var.  Yıllarca karayolu antik kentin üzerinden geçmiş, bilmeden nelerin üzerinden geçmişiz. Kazılar başlayınca muhteşem eserler ortaya çıktı.

Tripolis ad Maeandrum, Denizli Buldan ilçesi Yenicekent mahallesinde yer alır. Lidya kentleri içinde yer almaktadır. Kent kimi kaynaklarca Frigya, kimilerinde ise Karya sınırları içerisinde gösterilmiştir. Bilinen ise, konumunun verdiği avantaj sayesinde Tripolis'in Lidya - Frigya - Karya üçgeninde gerçekleştirdiği ticaret sonucu bölgenin zengin kentlerinden biri haline geldiğidir. Tripolis’in diğer antik kentlerden farklı olarak, şehrin heyelanlar nedeniyle toprak altında kalmasıdır. Bu nedenle şehir genel olarak sağlam kalmış. Kazılar sonuçlandığında çok az yapılandırma yapılarak eski görünümüne kavuşacak. Günümüzde dek ulaşan yapıların çoğunluğu Roma dönemine ait ve Ms. 1-3. yy tarihlerine dayanmaktadır. Agora, 150 metrelik alana yayılan zengin Romalı ailenin oturduğu mozaikli evin bir kısmı, 400 metrelik kapalı alana sahip tahıl ambarları, monoblok traverten taşlarla oluşturulan zeminlerinin altında kanalizasyon sistemleri yer alan caddelerin her iki kenarında üstü kapalı sütunlu galeriler, sütunlu cadde ve kilise gün yüzüne çıkarılmıştır. Ticari faaliyetlerin boyutları ile paralellik gösteren nüfusun ihtiyaçları doğrultusunda şehir kapıları, caddeler, hamamlar, stadyum, tiyatro ve bouleuterion gibi kamu binaları, kentin diğer önemli yapılarını oluşturur. Kent sadece, paganizmin hâkim olduğu Roma Döneminde değil Hıristiyanlık tarihi açısından da önemli veriler sunar. 3 dönem piskoposluk listesinde yer almış. Bununla birlikte yapılan yüzey araştırmalarında beş kilise tespit edilmiştir. Roma mozaikli ev ile ilgili biraz detaylı bilgi vermek istiyorum. Bin 500 yıl önce zengin ailelerin oturduğu ve odalarının tabanları mozaik kaplı evlerdir. Duvarlarında yine freskler mevcuttur. Kentin ana yapısının dışında bulunan mozaikli ev, 8 odadan oluşmaktadır. Taban döşemeleri tamamen renkli taşlarla döşenmiş durumdadır. Bu evin kentin zengin ailelerinden birisine ait olduğunu düşünülüyor.

Yolunuz Denizli'ye düşerse, kesinlikle görmeden dönmeyin. Bilgi Notu: Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman, antik kentte uzun yıllardır yapılan kazı çalışmaları ile birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını hatırlattı. Kentin turistler tarafından önemli bir destinasyon merkezi haline geldiği ifade eden Duman şunları söyledi: "Biz bu bölgedeki yerleşimin günümüzden yaklaşık 6 bin yıl önceye kadar dayandığını tespit ettik. M.Ö. 5500’den başlayan bu yerleşim, M.S. 13. yüzyıla kadar aynı bölgede kesintisiz olarak devam etmiş. 2012’den, 2018’e kadar yapılan kazı çalışmalarında biz kentin farklı bölgelerinde çalıştık, bu bölgelerde de tiyatrodan hamama, kiliseden ana caddelere kadar hatta çeşmeye kadar birçok yapıda çalışmalarımız devam etti. Artık Tripolis, binlerce turistin ziyaret ettiği çok önemli bir destinasyon merkezi haline geldi."