UN FİYATLARINDAKİ ARTIŞTAN FIRINCILAR DA MEMNUN DEĞİL

Ekonomik sorunların baş gösterdiği son dönemde yeni gündem maddesi arasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı yer aldı. Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl gemilerinin hareket edememesi küresel bir gıda krizini de beraberinde getirdi. Tahıl gemilerinin güvenli bir şekilde yola çıkarak ürünlerin dünya piyasasına dağıtılamaması özellikle temel gıda ürünlerinden biri olan ekmekte gün geçtikçe yükselen bir fiyat artışına neden oldu.

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz aylarda faiz oranlarının yüzde 14 oranında sabit tutulması kararlaştırılmıştı.  Covid-19 ile birlikte tüm dünya sağlık sorunları ile mücadele ederken, ekonomik sorunlar baş gösterdi. Bunların başında un fiyatlarına yapılan artış geldi. Hem vatandaşlar hem üreticiler bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdi. 

“Ekmeğin 4 TL ye satılması da fırıncıyı kurtarmıyor”

Türkiye’nin müzakereci olarak katıldığı Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da yapılan tahıl görüşmeleri çerçevesinde ekmek fiyatlarına yansıyan fahiş fiyat artışının sebebini Horoz Medya olarak fırıncı esnafına sorduk. Denizli’de Temmuz ayı itibariyle 4 TL olan ekmek fiyatlarından fırıncıların nasıl etkilendiklerini ve artışın işletmelerine yansımalarını konuştuk. Fırıncı esnafı ekmeğin 4 TL olmasından memnuniyetsiz olduğunu vurguladı. Fırıncılar ihtiyaç duyulan hammadde ürünlerinde zam yapıldığını bunun da doğal olarak ekmek fiyatlarını doğrudan etkilediğini dile getirirken ekmekte yapılan artışın yeterli olmadığının altını çizdiler. Ekmekte aynı düzeyde bir artış olmadığı için ekmek satışından kar edemediklerini belirten fırıncılar bu durumdan bir hayli memnuniyetsiz görünüyorlar.   Fırıncı esnafı konuşmasında yapılan zamların vatandaşı etkilediği kadar üretici olarak fırınları da etkilediğine değinerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Dünya da elektrik, doğalgaz, gıda gibi birçok mal ve hizmette artış yaşanıyor, doğal olarak bu durum ekmek fiyatlarına da yansıyor. Üretimi devam ettirebilmek için biz unu tedarik ediyoruz ama onlarda yarın fiyatlarda ne gibi değişiklikler olacağını ve temin edip edemeyeceklerini bilmiyorlar. Bir belirsizlik ortamı hâkim. Biz üretici olarak her geçen gün fiyatlar yükseldiği için fiyatları müşteriye söylemekten utanıyoruz, çünkü bizim de elimizden bir şey gelmiyor. Yaş pastanın konulduğu ambalajın fiyatı bile 6-7 lira arasında, unlu mamuller satıldığı için poşeti de ücretsiz veriyoruz, yani çöpe atılan 10 TL gibi bir bedel var. Ekmeğin 4 TL olmasından üretici olarak herhangi bir karımız olmuyor, en az 5 TL olması gerekiyor ki kar edelim. Fırının asıl işleten zaten hammadde sağlamak ve ürünlerin pişirilmesi için doğalgaza ihtiyacımız var. Gece gündüz doğalgazla bizim işimiz. 1 Kamyon unu 200 bin TL ye alıyoruz. Bir çuval unu 500 TL’ye alıyoruz.  Unları biz dağıtıcı firmalardan temin ediyoruz ama firmalarda un da yapılabilecek artış konusunda ya da tedarik konusunda bir belirsizlik yaşıyorlar. Yarın ne olacağını onlar da bilmiyorlar. Çoğu esnaf senetle işletmelerini yürütmeye çalışanlar zarar edecekler, esnaf banka kredileri ile işletmesini ayakta tutmaya çalışıyor.”

Un, maya, doğalgaz gibi ürünlerin hepsine her geçen gün zam yapıldığını vurgulayan diğer fırıncı esnafı ise unu yüksek fiyatlara tedarik ettikleri için ekmeğe zam yapılmak zorunda kalındığına dikkat çekti. Un fiyatlarında yapılan artıştan fırıncıların da memnun olmadığına değinen fırıncı esnafı, un fiyatlarının ofislerde 370 lira olduğunu ama kendilerinin 500 TL ye temin ettiklerini belirterek, hammaddeleri un olduğu için hangi fiyattan verilirse o fiyattan almaya mecbur kaldıklarını ifade etti.

FATMA HAYTAN ÖZEL HABER