UZMANINDAN ORKİDE BAKIMI

Covid-19 başladığı günden bugüne canlı çiçek yetiştiriciliğine yoğun bir talep yaşanıyor. Orkide en çok tercih edilen çiçekler arasında bulunuyor. 20 yıldır canlı çiçek yetiştiriciliği ve satışı yapan Alaattin Bulut, orkide severlere evde sağlıklı orkide bakımı konusunda ipuçları verdi.

Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasaklarının olması vatandaşları hobilerine yöneltti. Canlı çiçek yetiştiriciliği de en popüler olan sektörlerden biri oldu. Farklı isim ve renklerde çiçekler evleri ve balkonları süsledi. Orkide ise evlerin ve ofislerin vazgeçilmez çiçeklerinin arasında yer alıyor. Birçok çeşidi bulunan orkidelerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için çiçek bakım uzmanlarının önerilerine uygun bir şekilde hareket etmek gerekiyor. Saraylar Mahallesi, Saltak Caddesi’nde yer alan Beyazlilyum Çiçekçilik sahibi Alaattin Bulut, 20 yılı aşkın süredir canlı çiçek yetiştiriciliği ve satışı sektöründe faaliyet gösteriyor. Orkidenin en çok sattıkları çiçek türlerinden biri olduğunu belirten Bulut, “Orkide iyi bakıldığı zaman uzun yıllar verimli bir şekilde çiçek açar. Orkideyi direk güneş ışığına maruz bırakmamak gerekiyor, o yüzden kesinlikle cam kenarında bırakılmamalıdır. Rüzgâr alabileceği iki pencere ya da kapı arasında da tutulmamasını öneriyorum. Orkide evin içinde ılıman bir ortamda tutulmalıdır. Uygun saksı seçimi de oldukça önemlidir. Orkide büyük saksıda sağlıklı gelişimini tamamlayamaz, küçük saksılar tercih etmek gerekiyor.” dedi.

“ORKİDE ÇOK SU SEVMEZ”

Orkidenin çok sulanmasının çürümeye yol açacağını dile getiren Bulut, “Bazı çiçekler çok su sever. Her gün bir miktar sulama gerçekleştirmek gerekir. Orkidenin hassas bir kök yapısı vardır. Bu yüzden fazla sulamak köklerine onarımı zor hasarlar verir. Genellikle haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır. En önemli ayrıntı ise damacana ya da arıtıcıdan alınan sularla sulama gerçekleştirilmemeli. Dinlendirilmiş çeşme suyu ile sulama yapmak çiçek için gerekli olan mineralleri alması açısından önemlidir. Orkide çiçekli dönemindeyken suyun bir güne yakın durması gerekiyor. Çünkü çiçekler su ile beslenerek gelişiyor. Çok fazla sulama gerçekleştirilirse orkidenin yaprakları etli yaprak dediğimiz bir yaprak türü olduğu için suyu bünyesinde hapseder ve çürüme gerçekleşir.” diye konuştu.

“ÇOĞALTMAK İÇİN OLGUNLAŞMASI GEREKİYOR”

Orkideyi evde çoğaltmak için sabırlı olmak gerektiğini söyleyen Bulut sözlerine şöyle devam etti, “Bazı çiçekler dalından kesilerek ya da kökünden çıkarılarak çoğaltılabiliyor. Ama orkide de bu durum mümkün değil. Öncelikle orkidenin olgunlaşması gerekiyor. İnternette çoğaltmak konusunda yanlış bir bilgi var. Çiçekler döküldükten sonra dallarında bulunan birinci boğum, ikinci boğum olarak adlandırılan kısımlarından kesilerek çoğaltılabileceği söyleniyor.  Doğru yöntem ise, orkidenin gelişimini tamamlamasını bekledikten sonra kök kısmında yapraklar çıkmaya başlıyor. Yapraklar büyüyünce kök çıkarmaya başlıyor. Birkaç kök oluştuktan sonra dalını keserek uygun saksı ve toprağa aktararak çoğaltılabilir.”

DURDU KARADEMİR-ÖZEL HABER

Benzer Videolar