2004 yılından bu yana yalıtım ve izolasyon yapan Kadir Mıhçılar, yalıtım dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak yapıların iç ve dış etkenlerden korunmasını sağladığını ifade ederek, yalıtım sayesinde binanın su ve ısı geçişi kontrol altına alınarak uzun ömürlü olması amaçlandığını söyledi.
Yalıtımı bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini aktaran Mıhçılar; “ Yalıtım bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Binayı ele aldığın zaman çatısı, duvarları, pencereleri kapı boşlukları temeli bunların tamamını yalıttığınız bina gerçek anlamda yalıtım oluşuyor” dedi.
ESKİ BİNALARDA YALITIM ORANI ARTTI
Son yıllarda eski binaların yalıtım oranı artarak çoğaldığını ifade eden Mıhçılar; “Çünkü doğalgazın birim değerlerinin çok fazla yükselmiş olması bir kere yalıtım yapıp tasarruf etmek istiyor. Bir binaya yalıtım yapıldığında 40 yıl tasarruf sağlanır. Hem ısınma kaleminde hem de soğuma kaleminde tasarruf sağlanır. Yalıtım sadece size tasarruf olarak değil aynı zamanda konforu da yaşarsınız” dedi.
“TEMEL YALITIMI ÖNEMLİ”
Bir binaya yalıtım uygulanması gelişen teknoloji ve ürünlerle son zamanlarda oldukça kolaylaştırdığını ifade eden Mıhçılar; “İnşaat ve arsa fiyatlarındaki yükselme yatırımcı ve projecileri toprağa temaslı bölgeleri yararlı alan olarak değerlendirilecek şekilde tasarım yapmaya zorlamaktadır. Enerji tüketimini asgariye indirmek yoğuşmayı önlemek, bina içinde konfor sağlamak için bu bölgelere ısı yalıtımı yapmak şarttır. Temel yalıtımının en ehemmiyetli noktası ısı yalıtımının yapıyı dışarıdan çevrelemesidir. Temellerin dıştan yalıtımı ısı kayıplarını önler” diye konuştu.
“YALITIMDA KULLANILACAK MALZEME ÖNEMLİ”
Yalıtımda kullanılacak malzemenin önemli olduğundan söz eden Mıhçılar, “Yalıtım İlkbahar, Yaz ve Sonbahar döneminde yapılması gerekiyor. Kışın yalıtım yapmak doğru değil. Yalıtımda kullanılacak malzemenin önemi çok fazladır. Mesela taş yünü, polisten köpük(EPS) poliüretan köpük (XPS) gibi malzemeler kullanılıyor. Polistren Köpük(EPS) Poliüretan köpük sadece ısı yalıtımında kullanılıyor. Ama taş yünü hem ısı yalıtımı yapar. Bin 200 dereceye kadar yanmadığı için yangın yalıtımı yapar. Ayrıca ses yalıtımı yapar. Aynı zamanda doğal malzemedir. Tercih edilmesi gerekiyorsa taş yünü tercih edilmelidir” diye konuştu.
MALİYETLERDE YÜZDE 300’LÜK ARTIŞ
Son zamanlarda maliyetlerin attığını ifade eden Mıhçılar, “Yalıtım genelde taş yününe polistren köpük (metre karesi) maliyeti malzeme artı işçilik 200 liradan başlıyor. Taş yünü ise 300 liradan başlıyor. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 300 civarında fiyatlarda artış var. Bina ve Daire fiyatlarının yükselmesinin en baştaki sebeplerinden bir tanesi de budur. Gün geçtikçe düzenli olarak artıyor. Polistrenin hammaddesi yurt dışından yurt dışından geliyor. Genel itibariyle yerli ürün kullanılıyor. Bu malzemeleri sadece kaliteli almakla iş bitmiyor. Yapacak olan insanlarında ustalık değerlerinin yüksek olması gerekiyor” dedi.
Son olarak bina sakinlerine seslenen Mıhçılar,” Bina sahipleri kesinlikle yalıtımı olmayan binalarının yalıtımlarını yaptırsınlar Devletin yalıtım ile ilgili teşvikleri var. Düşük faizli kredi imkanı var” açıklamasında bulundu.
Abdullah GÖNÜLTAŞ-ÖZEL HABER
GÜNDEM
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024EKONOMİ
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GÜNDEM
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024YAZARLAR
22 Aralık 2024ÇEVRE
22 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.